Δευτέρα 10.05.2021 | Εορτάζουν: Σίμων

Αναγκαία η ενίσχυση των κέντρων διακοπής καπνίσματος

ΤΟΠΙΚΑ02.06.2018 | 3:09 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Πέρα από την απαγόρευση του καπνίσματος σε  κλειστούς  χώρους, όπως καφετέριες, εστιατόρια κοκ, η προσπάθεια για τη διακοπή της βλαβερής συνήθειας, είναι θέμα κυρίως του τομέα της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, με βάση τα όσα εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, πρώτον η απαγόρευση του καπνίσματος αφορά κλειστούς χώρους των Τρικάλων και όχι σε περιφερειακά χωριά και δήμους… και κατά δεύτερον, το θέμα είναι να προστατευτεί η υγεία των πολιτών και όχι να αποκλειστεί και να περιθωριοποιηθεί ο καπνιστής.

Όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 94% των καπνιστών αναφέρουν πως είναι καλά πληροφορημένοι για την επίδραση του καπνίσματος στην υγειά τους ωστόσο, το 45% των καπνιστών λανθασμένα πιστεύει πως η νικοτίνη είναι αυτή η οποία προκαλεί τον καρκίνο των πνευμόνων. Το 39% των καπνιστών αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να κόψουν το κάπνισμα, το 56% των καπνιστών που έχουν προσπαθήσει να το κόψουν αναφέρουν πως θα ήθελαν βοήθεια για να τα καταφέρουν.

Αν και στην χώρα μας οι προσπάθειες μείωσης του καπνίσματος θεωρούνται επιτυχημένες, 3 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους καπνίζοντας καθημερινά. Για εκείνους το κάπνισμα είναι μια καθημερινή συνήθεια η οποία συνδυάζεται με τον καφέ (91%) ή μετά το φαγητό (84%). Η δύναμη της εξάρτησης, απαιτεί τις περισσότερες φορές στήριξη.

Για το λόγο αυτό τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος είναι σημαντικά και απαραίτητα. Στο νομό Τρικάλων λειτουργούν δύο: Ένα στο Νοσοκομείο Τρικάλων και ένα στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας. Σε σχέση με άλλους νομούς, μπορεί να είμαστε σε καλύτερη θέση, όμως αν αναλογιστεί κανείς το ενδιαφέρον των καπνιστών για τις εναλλακτικές που έχουν για να καταφέρουν να διακόψουν το κάπνισμα, θα ήταν πραγματικά θετική η λειτουργία αντίστοιχων ιατρείων και στους άλλους δύο δήμους, Πύλης και Καλαμπάκας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop