Τετάρτη 27.09.2023 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια έχουν πάνω από 10 εκ. Βορειοκορεάτες

ΔΙΕΘΝΗ11.07.2018 | 4:40 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Υπάρχουν «απολύτως ξεκάθαρες ενδείξεις ότι υπάρχει ανθρωπιστική ανάγκη» στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ κατά την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από το 2011.

Ο Λόουκοκ έφτασε στην Πιονγκγιάνγκ τη Δευτέρα και ανήρτησε αργά χθες Τρίτη ένα βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο παρουσιάζει τις βασικές του διαπιστώσεις, αφού ταξίδεψε σε αρκετές περιοχές στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Κορέας.

«Ένα από πράγματα που έχουμε δει είναι ξεκάθαρα στοιχεία ανθρωπιστικής ανάγκης εδώ», αναφέρει στο βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter και στον ιστότοπο του ΟΗΕ.

«Περισσότερα από τα μισά παιδιά στις αγροτικές περιοχές, περιλαμβανομένων των περιοχών που επισκεφθήκαμε, δεν έχουν καθαρό νερό, οι πηγές του νερού είναι μολυσμένες», εξήγησε ο Λόουκοκ.

Αν και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιωματούχοι του οργανισμού έχουν προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις εξαιτίας του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ έχουν επιδεινώσει τα ανθρωπιστικά προβλήματα της χώρας, καθυστερώντας την άφιξη βοήθειας.

Περίπου το 20% των παιδιών στη Βόρεια Κορέα πάσχουν από υποσιτισμό, μια κατάσταση που υπογραμμίζει την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί περισσότερο το ανθρωπιστικό έργο στη χώρα, τόνισε ο Λόουκοκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν καλύτερη πρόσβαση στη χώρα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν αρκεί.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι χρειάστηκε να σταματήσει να παρέχει διατροφική στήριξη στα παιδιά των νηπιαγωγείων της Βόρειας Κορέας τον Νοέμβριο του 2017 εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Επίσης το πρόγραμμά του για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών της χώρας για το 2018 έχει χρηματοδοτηθεί μόλις κατά 10%.

Ο Λόουκοκ εξήγησε μάλιστα ότι υπάρχουν 140 ασθενείς με φυματίωση στη Βόρεια Κορέα, όμως τα φάρμακα αρκούν για τη θεραπεία 40.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 40% του πληθυσμού της Βόρειας Κορέας, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο ΟΗΕ.

Ο Λόουκοκ αναμένεται να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ανθρωπιστικών υπηρεσιών και ανθρώπους που λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια για να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση, εξήγησε ο ΟΗΕ.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης