Σάββατο 21.05.2022 | Εορτάζουν: Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος, Κωστάκης, Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια, Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα

Ανακοίνωση Συλλόγων Παντοπωλών-Περιπτερούχων Τρικάλων

Ανακοινώσεις διάφορες16.10.2018 | 4:28 μμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

■ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Ο ΕΡΜΗΣ»
■ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΤΟΠΩΛΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
■ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αναφορικά με το θέμα της τιμολόγησης καρτών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό της περιφέρειας μας για τα ακόλουθα:
Παρά τις κατ’ επανάληψη οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας, η τιμολογιακή πολιτική των εταιριών τηλεφωνίας παραμένει για τον κλάδο μας εξοντωτική, καθώς το περιθώριο κέρδους επί της ονομαστικής αξίας μιας κάρτας είναι κατώτερο του 1/100, δηλαδή για κάθε κάρτα των 10,00 ευρώ το κέρδος μας είναι μικρότερο από 10 λεπτά του ευρώ!
Τούτο, σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξούμενη επιβάρυνση μας με επιπλέον φόρους, κρατήσεις και έξοδα, καθιστά αδύνατη την οικονομική επιβίωση ημών και των οικογενειών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το παραπάνω περιθώριο κέρδους όχι μόνο εκμηδενίζεται, αλλά γίνεται αρνητικό στην περίπτωση που κάποιος αγοράσει κάρτα με τη χρήση POS, καθώς η προμήθεια της τράπεζας επί της συναλλαγής είναι μεγαλύτερη από το περιθώριο του κέρδους μας επί της συναλλαγής αυτής! Δηλαδή, για παράδειγμα, για μια κάρτα ανανέωσης των 10,00 ευρώ θα «αποκομίσουμε» μεν 10 λεπτά (0,10 ευρώ), αλλά θα κληθούμε να αποδώσουμε στην Τράπεζα προμήθεια 12 λεπτά (0,12 ευρώ) του ευρώ!
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως οι κάρτες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας δεν είναι διατιμημένα προϊόντα, δηλαδή δεν έχουν προκαθορισμένη από το κράτος ανώτατη τιμή πώλησης λιανικής. Σύμφωνα μάλιστα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 873/2017 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που εξεδόθη σε απάντηση ερωτημάτων αναφορικά με την πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας από εμπόρους: «οι ως άνω κάρτες καθώς και η ανανέωση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με οποιαδήποτε μορφή, δεν υπόκεινται σε διατίμηση, και ως εκ τούτου το τίμημα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς σύμφωνα με τις κείμενες εμπορικές και φορολογικές διατάξεις».
Ως προς την τιμολόγηση της παροχής υπηρεσίας, σχετικές είναι οι ΠΟΛ 1056/12-3-2008, ΠΟΛ 1967/2010, ΠΟΛ 1068/2010. Από τις παραπάνω προκύπτει πως, μεταξύ άλλων, οι κάρτες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας πωλούνται με την έκδοση παραστατικού «Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών» και υπόκεινται σε ΦΠΑ 24% για το ποσό της υπηρεσίας.
Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ενημερώνουμε τους καταναλωτές πως όλοι οι Σύλλογοι που συνυπογράφουμε την παρούσα, με αντίστοιχες αποφάσεις των μελών τους, αποφάσισαν πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018, κάθε κάρτα κινητής, ανεξαρτήτως ονομαστικής αξίας, θα επιβαρύνεται με το επιπλέον ποσό των πενήντα λεπτών (0,50 ευρώ), ως παροχή υπηρεσιών. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ 24%, δηλαδή το ποσό της αμοιβής για την παροχή της υπηρεσίας ανέρχεται σε 0,4032 ευρώ.
Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, σε κάθε σημείο πώλησης των μελών μας θα αναρτηθεί σημείωμα, που θα ενημερώνει τον αγοραστή για το επιπλέον ποσό που θα πρέπει να καταβάλει, ως και για τον τρόπο τιμολόγησης της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Είμαστε σίγουροι πως όλοι θα αντιληφθούν το πρόβλημα και τα βαθύτερα αίτια της απόφασης μας, που δεν έχουν να κάνουν με την επιδίωξη να αποκομίσουμε μεγαλύτερο κέρδος, αλλά με την προσπάθεια μας να επιβιώσουμε σε πείσμα των καιρών.
Με εκτίμηση
Τα ΔΣ των ανωτέρω συλλόγων

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης