Κυριακή 26.06.2022 | Εορτάζουν: Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

Ανακύκλωση με πινελιές κοινωνικής προσφοράς

ΤΟΠΙΚΑ04.07.2018 | 1:09 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση αποκτά η υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης αναλώσιμων εξοπλισμού Τ.Π.Ε. από το Δήμο Φαρκαδόνας.

Το θέμα της υλοποίησης του προγράμματος τέθηκε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Φαρκαδόνας και τα νομικά πρόσωπα αποτελούν σταθερούς καταναλωτές αναλώσιμων εξοπλισμού (μελανάκια, τόνερ, τύμπανα κ.τλ.). Τα κενά – άχρηστα υλικά αποτελούν σημαντικούς περιβαλλοντικούς ρυπαντές, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η χωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους.

Για το θέμα υπάρχει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και οδηγιών, Ελληνικών και Ευρωπαϊκών και φυσικά το Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης Αποβλήτων, σύμφωνα με το οποίο η διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να προσβλέπει στη διαλογή υλικών στην πηγή με στόχο τη ριζική αναβάθμιση της ανακύκλωσης και απόκτησης με χωριστή συλλογή και στη μείωση στο ελάχιστο δυνατό της συνολικής ποσότητας ανακτήσιμων αποβλήτων που διατίθενται για την υγειονομική ταφή.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Φαρκαδόνας εξέτασε την περίπτωση εφαρμογής του προγράμματος χωριστής συλλογής προς ανακύκλωση των κενών – άχρηστων αναλώσιμων του εξοπλισμού Τ.Π.Ε.

Συγκεκριμένα η εταιρία «empties» που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα, υπέβαλλε στο Δήμο σχετική πρόταση συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνει με δικά της έξοδα τόσο την αποστολή των κάδων για την συλλογή των εν λόγω υλικών, όσο και την περισυλλογή τους από τους κάδους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πλήρη καταγραφή των κενών – άχρηστων υλικών και την ανταμοιβή του Δήμου με βάση συγκεκριμένο κατάλογο αποτίμησης, είτε με την επιστροφή στο Δήμο αναλώσιμων, είτε με την αντίστοιχη δωρεά στο παιδικό χωριό «SOS» Πλαγιαρίου.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος καθώς επίσης και τη δωρεά στο παιδικό χωριό «SOS» Πλαγιαρίου του αντιτίμου, διότι έτσι το πρόγραμμα αποκτά – εκτός από την περιβαλλοντική-και τη διάσταση της κοινωνικής προσφοράς.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης