Παρασκευή 24.03.2023 | Εορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία

Αναμένονται ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό, αναβιώνουν οι 120 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13.02.2023 | 5:38 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει τροπολογία με βάση της οποίας θα βελτιωθούν κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος να αυξηθούν τα ποσοστά εγκρισιμότητας και αποδοχής των ρυθμίσεων και  να μεγαλώσει η περίμετρος των οφειλετών και τα είδη των χρεών.

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος έχει αναγνωρίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δικαίωμα των διαχειριστών να δίνουν εντολές πλειστηριασμών και αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να σταματήσουν οι ανακοπές από τους δικηγόρους των δανειοληπτών, η οποίες  κατά το  20% γίνονται δεκτές. Ως προς το αποτέλεσμα, δεν αλλάζει η ουσία, δηλαδή δεν σταματούν οι πλειστηριασμοί, απλώς η εντολή για πλειστηριασμούς θα γίνεται και από τα funds και όχι μόνον από τα δικηγορικά γραφεία. Ο νόμος του 2015 επιτρέπει στα funds να γίνονται διάδικοι, ενώ ο νόμος του 2003 δεν το επέτρεπε, με αποτέλεσμα  αρκετοί  δανειολήπτες να τον επικαλεστούν μέσω των δικηγόρων τους, ζητώντας αναβολή των πλειστηριασμών.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι το σχέδιο διευκόλυνσης των οφειλετών για όσους έχουν πληγεί και σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν.

Οι αλλαγές

Tο βασικό πλαίσιο αλλαγών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, αναμένεται να προβλέπει:

  1. Δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή. Προϋπόθεση ότι η δόση του αλγορίθμου δεν θα έχει απόσταση μεγαλύτερη από 15% από τη δόση της ρύθμισης
  2. Θα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οφειλές υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα προς την ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να εντάξουν σε ρύθμιση και συσσωρευμένα πρόστιμα από Δήμους, αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες από την Εφορία.
  3. Διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί να πληρώσει πριν τη λήξη τις οφειλές του προς το Δημόσιο, θα μπορεί χωρίς πέναλτι.
  4. Καθορίζεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης, τόσο από πλευράς Τράπεζας- servicer όσο και από πλευράς δανειολήπτη.
  5. Το επιτόκιο σταματάει να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor και γίνεται σταθερό στο 3%.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης