Κυριακή 16.06.2024 | Εορτάζουν: Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ανάσα μέσα από κεφάλαια κίνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ01.06.2024 | 1:31 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μεγάλη ανάσα στην αγορά με την διοχέτευση κεφαλαίων κίνησης στους μικρομεσαίους, αλλά και φθηνότερα επενδυτικά δάνεια αναμένεται να δώσει σύμφωνα με επιχειρηματικούς παράγοντες το νέο ταμείο ΤΕΠΙΧ 3, οι βασικές παράμετροι του οποίου παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διψούν για κεφάλαια κίνησης, που παραμένουν δυσεύρετα, ενώ δίνει διέξοδο με φθηνότερη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων τους.

Το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 500 εκατ ευρώ ενώ με τη συμμετοχή των κεφαλαίων των τραπεζών το συνολικό ποσό των πιστώσεων θα ανέλθει σε 2,2 δισ ευρώ.

Σε ότι αφορά τα κεφάλαια κίνησης που μπορεί να ανέλθουν από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση δύο είναι οι επιλογές:

α) Να χρηματοδοτηθούν με το 40% του κεφαλαίου άτοκα και το υπόλοιπο 60% να διατεθεί μέσω των τραπεζών με το ισχύον επιτόκιο τους μειωμένο τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης. Για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου προβλέπεται πρόσθετη δυνατότητα επιδότησης του επιτοκίου (3 μονάδες) από το Ταμείο. Σημειώνεται ότι η διάρκεια του δανείου για κεφάλαιο κίνησης προβλέπεται να είναι από 2 έως 5 χρόνια με δωδεκάμηνη περίοδο χάριτος.

β) Να επιλεγεί η λύση της εγγύησης του 70% του δανείου για κεφάλαιο κίνησης από το Ταμείο με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα συμβάλει με εγγυήσεις για το υπόλοιπο 30%. Στην περίπτωση αυτή ύψος του δανείου μπορεί να ανέλθει σε έως και 500.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχείρηση με περισσότερα από 5 χρόνια λειτουργίας και σε έως 200.000 ευρώ για νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Τα επενδυτικά δάνεια ανέρχονται από 10.000 ευρώ έως 10 εκατ ευρώ με εγγύηση 70-80% από το Ταμείο. Τα δάνεια που προσφέρονται έχουν μειωμένο επιτόκιο έως και κατά 70% για τα δύο πρώτα χρόνια. Το 40% του ποσού του δανείου είναι άτοκο και στο υπόλοιπο 60% παρέχεται επιδότηση επιτοκίου 3% για δύο χρόνια.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης