Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Αναβάθμιση των τραπεζών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ20.09.2023 | 5:39 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις των καταθέσεων έξι ελληνικών τραπεζών αναβάθμισε και η Moody’s, ήτοι τις Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) των τραπεζών αυτών.

Οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και για τις έξι τράπεζες είναι θετικές μετά τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεών τους. Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Moody’s οφείλεται στις διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στις σημαντικές βελτιώσεις των θεμελιωδών χρηματοοικονομικών μεγεθών των τραπεζών. Αποτυπώνει επίσης την άποψη του οίκου αξιολόγησης για τις καλές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν τις σχετικά ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τους κατά τα επόμενα δύο χρόνια, οι οποίες θα ενισχύσουν επίσης την ενσώματη κεφαλαιακή τους βάση και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών. Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην αξιολόγηση είναι οι καλύτερες λειτουργικές και πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα, οι οποίες παρέχουν ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον λειτουργίας για τις τράπεζες της χώρας. Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και οι μεταρρυθμίσεις έχουν βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, γεγονός που προκάλεσε την πρόσφατη αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε Ba1 (σταθερή) από Ba3 (θετική). Ως αποτέλεσμα, η Moody’s αύξησε το μακροοικονομικό προφίλ που αποδίδει στην Ελλάδα, το οποίο με τη σειρά του ασκεί ανοδικές πιέσεις στα μεμονωμένα πιστωτικά προφίλ και των έξι αξιολογούμενων τραπεζών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης