Παρασκευή 24.03.2023 | Εορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία

Αναβίωση εθίμου στο Ζάρκο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ07.01.2023 | 2:06 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το «Καβούκι» ένα δημιούργημα από καλάμια και χαρτιά 2,5 μέτρων που έφερε χορεύοντας στο κεφάλι του ένας νέος στο Ζάρκο παραδίδεται στη φωτιά από την πανύψηλη σκούπα του διαβόλου. Το φως απλώνεται στο κέντρο του χωριού και στην πλατεία σημαδοτώντας το τέλος του κακού και προσφέροντας την αναγέννηση της φύσης.

Λίγες μόνο από τις σκηνές που συνέθεσαν το τοπίο το βράδυ της Παρασκευής, ανήμερα των Θεοφανείων στο Ζάρκο, κατά την αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου “Καβούκι” ή “Μπουλούκι”, Διονυσιακής φύσεως.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων μη γνωρίζοντας κανείς πότε ξεκίνησε και διεξαγόταν κάθε χρόνο από τους νέους του χωριού, την εποχή που ετοιμαζόταν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ήρθε να σταματήσει εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας. Επανήλθε την Παρασκευή κεντρίζοντας την προσοχή και δημιουργώντας έκπληξη στους εκατοντάδες επισκέπτες.

Το έθιμο διεξήχθη από νέους του χωριού. Κι αν πολλά χρόνια πριν οι πρωταγωνιστές ήταν νέοι που θα υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία, πλέον η υπογεννητικότητα και η έλελιψη νέων που κυριαρχεί στην επαρχία, το έθιμο διοργανώνεται από διάφορες ηλικίες εφήβων.

Το έθιμο ξεκίνησε το πρωί με τον εκκλησιασμό μέρους των νέων και στη συνέχεια μετά την εκκλησία στήθηκε ο χορός στην πλατεία από τους τσολιάδες, τις νύφες (άνδρες μεταμφιεσμένους σε γυναίκες), το διάβολο, το γιατρό, τον καβουκά και τους αράπηδες. Χόρεψαν και παρουσίασαν το καβούκι που θα παραδιδόταν στις φλόγες το βράδυ. Μετά το τέλος του χορού, οι πρωταγωνιστές του εθίμου επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού λαμβάνοντας τα κεράσματα από τους συγχωριανούς τους.

Το απόγευμα ο χορός συνεχίζεται υπό τους ήχους δημοτικής ορχήστρας με την κορύφωση να γίνεται νωρίς το βράδυ με το πρώτο σκοτάδι, όταν το καβούκι παραδόθηκε στις φλόγες.

Τις εντυπώσεις έκλεψε για μια ακόμη χρονιά ο νέος που έφερε το καβούκι στο κεφάλι του, το οποίο φλεγόταν ξορκίζοντας το κακό.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης