Κυριακή 26.06.2022 | Εορτάζουν: Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

Ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Μετεώρων για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΠΙΚΑ04.10.2019 | 3:54 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αγαπητοί/ές συνδημότες/σες,

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των ζώων, σήμερα 4 Οκτωβρίου, ήρθε πλέον η στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά για τα ζώα που μας περιβάλλουν. Οι σκύλοι και οι γάτες αποτελούν την μοναδική πανίδα που μπορεί να εντοπίσει κανείς σήμερα μέσα στον αστικό ιστό, ενώ στο παρελθόν αρκετοί από εμάς ενθυμούμαστε και άλλα ζώα να ζουν ανάμεσά μας ή περιφερειακά από εμάς, όπως ήταν τα άλογα, τα πρόβατα, τα γουρούνια, οι κότες, οι αγελάδες. Σήμερα, καθώς οι εποχές άλλαξαν, έχουν απομείνει μονάχα οι σκύλοι και οι γάτες κοντά μας, ενώ οι όροι συμβίωσης διαφοροποιήθηκαν.

Το θέμα των αδέσποτων ζώων δεν είναι μία απλή υπόθεση, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος που εφαρμόζεται χρόνια τώρα σε κοινωνίες άλλων χωρών, ο οποίος έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικός. Δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε αταίριαστες για τον άνθρωπο πράξεις βίας προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα και στοχευμένη δράση.

Πρώτος θα δώσει το παράδειγμα ο Δήμος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για τη συλλογή των αδέσποτων ζώων, την στέγαση, τη διατροφή, την υγεία και γενικότερα την ευζωία των ζώων. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση πρότυπων χώρων στέγασης και σχεδιάζεται ο μηχανισμός που θα πλαισιώσει την σωστή λειτουργία τους, σύμφωνα με τις επιβεβλημένες προδιαγραφές. Το έργο θα πλαισιώσουν επικουρικά οι εθελοντές, οι οποίοι ευελπιστούμε να πληθαίνουν με τον καιρό, καθότι είναι γνωστό πως ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής προσφορά έδινε ανέκαθεν σε κάθε όραμα αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να απογειωθεί.

Στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε αρωγούς τη Δημοτική Αστυνομία, την Αστυνομία, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και το Δασαρχείο. Αυτοί θα συνδράμουν με τη σειρά τους ώστε να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο ήδη θεσμοθετημένος νόμος για την ταυτοποίηση των δεσποζόμενων ζώων μέσω τσιπαρίσματος και να πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Ευθύνη της Αστυνομίας θα είναι επίσης και η εξονυχιστική έρευνα και η δίωξη των ενόχων σε κάθε περιστατικό φόλας ή βίας κατά ζώου που θα καταγγέλλεται. Από εδώ και στο εξής καμία τέτοια πράξη δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τις Αρχές αλλά ούτε και από την κοινωνία μας, αν θέλει ακόμη να διατηρεί την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα να λέγεται κοινωνία ανθρώπων. Εγώ ο ίδιος δεσμεύομαι δημόσια πως θα υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος ζώου και καλώ όλους τους συμπολίτες μου να συνταχθούν μαζί μου στον αγώνα αυτό. Να μην σιωπήσει κανείς απέναντι σε τέτοιες αποτροπιαστικές για την κοινωνία μας πράξεις.

Γι’ αυτό και σας καλώ όλους σε μια κοινή προσπάθεια να υλοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο έργο που θα ωφελήσει όλους μας, μαζί και τα ζώα και θα κάνει τον Δήμο μας παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους άλλους Δήμους της χώρας. Να κατορθώσουμε μια μέρα να αποτελούμε παράδειγμα θετικής δράσης όταν κάποιος θα αναφέρεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αδέσποτων μιας πόλης. Θα το κάνουμε για την υπερηφάνεια μας, θα το κάνουμε για τα παιδιά μας, θα το κάνουμε γιατί είναι κι αυτό ένα ακόμη βήμα έμπρακτης απόδειξης του πολιτισμού μας.

 

Με εκτίμηση,

Θοδωρής Αλέκος

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης