Παρασκευή 21.01.2022 | Εορτάζουν: Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής, Πατρόκλεια, Πατροκλά, Πάτρα, Πατρούλα

Ανήσυχοι για τον κοροναϊό οι Έλληνες

ΕΛΛΑΔΑ12.02.2020 | 4:49 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ανήσυχοι δηλώνουν οι Έλληνες στο ενδεχόμενο του να φτάσει ο κοροναϊός στη χώρα μας, καθώς μετά από έρευνα που έγινε οι περισσότεροι ανέφεραν πως θεωρεί ανέτοιμο το ΕΣΥ.

Ειδικότερα, η πλειονότητα των Ελλήνων που συμμετείχαν σε έρευνα κρίνουν ότι η χώρα μας και το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη κρίση, με εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού.

Αυτό εκτιμά ποσοστό 60% των ερωτώμενων στην έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 705 ατόμων (ηλικίας 17 ετών και άνω).

Η έρευνα εστιάζει στην αντιμετώπιση του ζητήματος του κορονοϊού από την ελληνική κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας ακόμη και την άποψη των ερωτώμενων για τα πιθανά αίτια εξάπλωσης του ιού αυτή την χρονική περίοδο.

Ειδικότερα, το 55% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορωνοϊού, έναντι του 45% που ανησυχεί λίγο/καθόλου.

Στην ερώτηση για την ετοιμότητα και τον βαθμό ανταπόκρισης της χώρας και του εθνικού συστήματος υγείας απέναντι σε μία ενδεχόμενη «εισβολή» του ιού και στην Ελλάδα, το 60%, όπως προαναφέρθηκε, κρίνει ότι δεν υπάρχει η σχετική ετοιμότητα και το 40% ότι υπάρχει.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα ήταν διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν σε ποσοστό 85% εάν θα έπρεπε να τους επιβληθεί καραντίνα 15 ημερών (με παραμονή στο σπίτι ή σε κάποια δομή υγείας), ενώ μόλις το 15% δεν θα πειθαρχούσε.

Πάντως, παρόλο που η έρευνα καταγράφει ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, εντούτοις το 68% απαντά πως πλένει τα χέρια του με την ίδια συχνότητα, όπως και στο παρελθόν, (ως προληπτικό μέτρο), έναντι του 32% που ομολογεί ότι πλένει τα χέρια του συχνότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των ερωτώμενων σε μία ερώτηση με πολλαπλές τιθέμενες επιλογές απάντησης, όσον αφορά στα αίτια που ο ιός εξαπλώνεται αυτή την περίοδο.

Έτσι, το 30% απαντά ότι ο κοροναϊός είναι τόσο διαδεδομένος και επικίνδυνος που δικαιολογείται το γεγονός να είναι πρώτη είδηση, το 25% δηλώνει πως ο ιός είναι ένα νέο μέσο για έναν καινούργιο οικονομικό πόλεμο μεταξύ ισχυρών οικονομιών και το 37% απαντά ότι συμβαίνει «λίγο και από τα δύο» παραπάνω ενδεχόμενα (το 8% δεν γνωρίζει/δεν απαντά στην συγκεκριμένη ερώτηση).

 

Λήξη συναγερμού

Λήξη συναγερμού στο Αττικόν, αφού το μετά τις εξετάσεις το ύποπτο κρούσμα κοροναϊού βρέθηκε αρνητικό. Συγκεκριμένα, ο 33χρονος κινέζος μετά από εξετάσεις που του έγιναν βρέθηκε αρνητικός στον θανατηφόρο ιό.

Υπενθυμίζεται πως ο 33χρονος παρουσιάστηκε ο οικειοθελώς στο Ιατρικό Φαλήρου και από εκεί ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται για την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στη συνέχεια από ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο και τους διασώστες με τις ειδικές στολές στο «Αττικόν».

Αμέσως, σήμανε συναγερμός στο Τμήμα Επειγόντων του θεραπευτηρίου, όπου ελήφθησαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε περίπτωση κοροναϊού και πλέον νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κοροναϊό.

 

Σε εγρήγορση οι Αρχές

O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται επί ποδός ελέγχοντας την ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών ενώ παράλληλα έχουν εκδώσει οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Μάλιστα τονίζουν πως όσοι επιστρέφουν από την Κίνα, βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες και έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, πρέπει να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να εξεταστούν.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020