Παρασκευή 12.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Ανησυχία για τα προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ09.11.2019 | 2:01 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σημαντικά ποσοστά αξιοποίησης έχουν μέχρι σήμερα τα προγράμματα απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ από τοπικές επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

Τα προγράμματα που τρέχουν σήμερα είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2019, κάποια έχουν λήξει κάποια συνεχίζουν μέχρι τέλος του χρόνου, όμως δεν έχει γίνει κάποια κίνηση είτε για ανανέωση είτε για δρομολόγηση νέων από το 2020. Αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στους ανέργους όσο και στα στελέχη του ΟΑΕΔ στα Τρίκαλα, που φοβούνται ότι τα ποσοστά ανεργίας θα εκτοξευθούν.

Όπως αναφέρεται από ανθρώπους που εδώ και χρόνια εργάζονται πάνω στα συγκεκριμένα προγράμματα, το κίνητρο για πολλές επιχειρήσεις ήταν σημαντικά δελεαστικό, με όφελος τόσο προς τους εργαζομένους όσο και προς την τοπική ανάπτυξη. Κάθε Νοέμβριο καταρτίζονται δε τα σχέδια για την απασχόληση και εγκρίνονται αντίστοιχα με χρονικό ορίζοντα την επόμενη χρονιά. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει υπάρξει καμιά ενημέρωση σχετική και καμία κίνηση που να «προδίδει» ότι το 2020 θα υπάρχουν προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ.

Κοινωφελής από τη νέα χρονιά

Όσες θέσεις μένουν ανοιχτές μέχρι στιγμής, αφορούν προγράμματα παρελθόντων ετών (ακόμη και από το 2018) όμως κάποια στιγμή και αυτά αναμένεται να κλείσουν και τότε μένει να δούμε αν θα υπάρξει αντίστοιχη δράση από πλευράς του υπουργείου εργασίας. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε και πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε δήμους, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για 35.000 ανέργους αρχές Δεκεμβρίου ώστε από τον Ιανουάριο να τοποθετηθούν στις θέσεις εργασίας όσοι επιλεχθούν.

Η απασχόληση διάρκειας 8 μηνών, η οποία σε καμία περίπτωση – όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και Φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά, τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης