Δευτέρα 09.12.2024 | Εορτάζουν: Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Άννη

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ανησυχία για την εξάπλωση της πανώλης στη Θεσσαλία

ΤΟΠΙΚΑ 19.07.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ανησυχία  στον κτηνοτροφικό κόσμο της Θεσσαλίας από την ενδεχόμενη διασπορά της πανώλης στην περιοχή.

Ο εντοπισμός της σε μεγάλη μονάδα της περιοχής Καλαμπάκας σε συνδυασμό με τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων σε άλλες μονάδες (μεταξύ αυτών και στην Ελασσόνα) δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τη διασπορά του ιού και τις καταστροφικές συνέπειες στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής αλλά και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων που αποτελούν την πλέον δυναμική μεταποιητική δραστηριότητα στη Θεσσαλία.

Επί του παρόντος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε αρχικά την ορισμό ζωνών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανώλης.

Η πρώτη ζώνη περιορίζεται στα τρία χιλιόμετρα από την περιοχή εντοπισμού του κρούσματος, η δεύτερη ζώνη επιτήρησης βρίσκεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την επίμαχη περιοχή και η τρίτη ζώνη έως τα 20 χιλιόμετρα, που φτάνει έως την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών. Η ηγεσία κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν συστήσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και προσδιορίζονται από τα πρωτόκολλα που διαθέτει το υπουργείο και τα οποία έχουν επικυρωθεί από το αρμόδια όργανα παρακολούθησης εξάπλωσης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας με τα κρούσματα να έχουν φθάσει τα τέσσερις σε συγκεκριμένες μονάδες της περιοχής.  Η τελευταία δε, μονάδα είναι από τις μεγάλες, άνω των 600 ζώων. Η θανάτωση των ζώων της αναμένεται να γίνει το Σάββατο ελλείψει του κατάλληλου προσωπικού.

Αυτό που δημιουργεί, όμως τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το εύρος της διασποράς. Κι αυτό γιατί από το απόγευμα της Τετάρτης ελέγχεται μονάδα της Ελασσόνας για ύποπτα κρούσματα. Πρόκειται για μία περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση αιγοπροβάτων γεγονός που διευρύνει την ανησυχία για την έκταση του προβλήματος.

Τι γίνεται με το γάλα;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ, το  γάλα μπορεί να καταναλωθεί αφότου γίνει υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεμένου ότι όλες οι γαλακτοβιομηχανίες παστεριώνουν το γάλα.

Ωστόσο, υπάρχει μία σύγχυση ως προς τη διαχείριση το γάλακτος.  Οι περισσότερες από τις γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή συνεχίζουν την εισκόμιση γάλακτος από τις μονάδες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΑΤ.  Το ζήτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το γάλα που δεν παραληφθεί από τις κτηνοτροφικές μονάδες δεν αποζημιώνεται. Το ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται όχι όμως και το γάλα γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετη απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Τι γνωρίζουμε για την πανώλη

Ο ιός της πανώλης των προβάτων είναι ζωονόσος που ζει στην ατμόσφαιρα για 72 ώρες, μεταδίδεται από ζώο σε ζώο, αλλά μπορεί να μεταδοθεί έξω από τη μονάδα μέσω της μεταφοράς του γάλακτος. Όπως ανέφερε στην εγκύκλιο «μια περιοχή είναι ελεύθερη του ιού της πανώλης όταν παρέλθουν 30 ημέρες από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος».

Επιστολή Περιφερειάρχη

Επιστολή, με την οποία ζητά την άμεση κήρυξη της Θεσσαλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανώλη των μηρυκαστικών, απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, με κοινοποίηση στον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα και τον Γενικό Γραμματέα Γ. Στρατάκο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή εμφάνισης της πανώλης στην ΠΕ Τρικάλων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε επιφυλακή και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τους φορείς των κτηνοτρόφων».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης