Σάββατο 07.12.2024 | Εορτάζουν: Αμβρόσιος, Αμβρόσης, Αμβροσία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ανησυχία για την ναυαρχίδα της παραγωγικής Θεσσαλίας που είναι τα τυροκομικά προϊόντα

ΤΟΠΙΚΑ 19.11.2024 | 4:01 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι απανωτές κρίσεις στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας η οποία μετά τον Daniel και την απώλεια δεκάδων μονάδων, αντιμετωπίζει τις πανδημίες της πανώλης αρχικά και πλέον και της ευλογιάς, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες για τη ναυαρχίδα της τοπικής οικονομίας που είναι η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.

Η συμβολή της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στη Θεσσαλία είναι σημαντική, χωρίς ωστόσο αυτή να έχει αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης και σχεδιασμού  για την επέκταση των οφελών σε ακόμη περισσότερους τομείς της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Από το 40% των µαλακών τυριών της χώρας που προέρχονται από τη Θεσσαλία, η φέτα αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής παραγωγής τους Αµέσως µετά σε δυναµική από πλευράς συνολικά παραγόµενων ποσοτήτων στα µαλακά τυριά έρχεται η περιφέρεια Ηπείρου και κατόπιν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Σε ό,τι αφορά τα σκληρά τυριά την περιφέρεια Θεσσαλίας ακολουθεί σε ποσότητες παραγωγής η περιφέρεια Κρήτης και αµέσως µετά η περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας.

Από το 40% των µαλακών τυριών της χώρας που προέρχονται από τη Θεσσαλία, η φέτα αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής παραγωγής τους. Ειδικότερα στον τοµέα παραγωγής φέτας δραστηριοποιούνται 59 επιχειρήσεις εντός της περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες είναι πιστοποιηµένες από τον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα. Το εθνικό τυρί της Ελλάδας αποτελεί ένα έντονα εξαγωγικό προϊόν καθότι µε βάση τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 2020 οι εξαγωγές της έφτασαν τους 80.843 τόνους από 73.459 τόνους το 2019, κινούµενες ανοδικά σε ποσοστό 10% σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που έχουν επεξεργαστεί ο ΣΕΒΓΑΠ και η Ένωση Ελληνικών Τυροκοµείων.

Σύµφωνα µε στατιστικά που επικαλείται η ίδια έρευνα, η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη στο παραδιδόµενο πρόβειο γάλα και δεύτερη στο παραδιδόµενο γίδινο για την τελευταία διετία 2020, 2021. Συγκεκριµένα, παραδίδεται περίπου το 23% του πρόβειου γάλακτος της χώρας και περίπου το 18% του γίδινου. Η διάρθρωση σε επίπεδο περιφέρειας, είναι 60%-40% για τις παραδόσεις στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας σε σχέση µε τις υπόλοιπες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα µε 0,8 εκατοµµύρια τόνους, την Ισπανία µε 1 εκατοµµύριο τόνους και τη Γαλλία µε 0,8 εκατοµµύρια τόνους, αποτελούν τις τρεις πρώτες χώρες παραγωγής πρόβειου και γίδινου γάλακτος βάσει Eurostat. Στη χώρα µας η πλειοψηφία των τυριών παράγονται από πρόβειο ή/και γίδινο γάλα σε αντίθεση µε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σηµειώνεται ότι το 55,4% των γαλακτοκοµείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιµοποιούν αγελαδινό γάλα.

Ο κίνδυνος της παραγωγής

Κτηνοτροφικός κλάδος και τυροκομικές μονάδες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μαζί τους. Χωρίς παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν υπάρχει φέτα ΠΟΠ. Συνεπώς, η ανησυχία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τις απανωτές κρίσεις στην κτηνοτροφία της περιοχής είναι υπαρκτή. Ωστόσο, εκπρόσωποι των γαλακτοκομικών μονάδων εμφανίζονται καθησυχαστικοί υπογραμμίζοντας πως και στο παρελθόν υπήρξαν κρίσεις στην κτηνοτροφία οι οποίες όμως ξεπεράστηκαν, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τον βασικότερο κλάδο της αγροδιατροφής στον τόπο μας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης