Πέμπτη 27.01.2022 | Εορτάζουν: Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα

Ανησυχία για την τιμή του «μαύρου χρυσού»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17.09.2019 | 3:57 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια αλλά και για τις τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά έχει προκαλέσει η κρίση στον Περσικό κόλπο, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco το προηγούμενο Σάββατο.

Η επίθεση στο μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανάγκασε τη χώρα σε διακοπή των ημερήσιων εξαγωγών της σε ποσοστό που ξεπερνάει το 50%, που μεταφράζεται στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το 1991 μετά τις επιθέσεις. Οι τιμές αρχικά έκαναν άλμα κατά 20% φτάνοντας τα 71 δολάρια για να κινηθούν στη συνέχεια στα 66,5 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου ανέρχονται στα 61,87 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή ο  Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί για τις επιθέσεις το Ιράν απειλώντας τη χώρα με πόλεμο, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο στις αγορές.

Ειδικοί του τομέα, σύμφωνα με το AP, εκτιμούν πως η ένταση που έχει προκληθεί στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να κρατήσει τις τιμές στα ύψη για καιρό ενώ το πόσο θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία το πλήγμα αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κρατήσει η μείωση της παροχής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.

Ντόμινο και στην Ελλάδα

Η έκρυθμη κατάσταση στον Περσικό εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει «ντόμινο» αυξήσεων στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και φυσικού αερίου διεθνώς.

Οι εκτιμήσεις στελεχών της πετρελαϊκής αγοράς, θεωρούν βέβαιη μια αύξηση στις τιμές λιανικής των καυσίμων.

Πιστεύεται πως με μια αύξηση στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, οι τιμές της βενζίνης μπορούν να φτάσουν ως το 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στα νησιά, να αγγίξει τα 2 ευρώ. Ανάλογη αύξηση περιμένουν και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κυμαίνεται αυτή τη περίοδο λίγο πάνω από το 1 ευρώ (1,20 στα νησιά) και δεν αποκλείουν να ανέβει κατά περίπου 20 λεπτά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020