Παρασκευή 03.02.2023 | Εορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη

Ανησυχία στον τουριστικό κλάδο λόγω Κίνας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.01.2020 | 5:52 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με τους Κινέζους τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα να προσεγγίζουν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τις 200.000, η ελληνική τουριστική βιομηχανία βρίσκεται ήδη σε συναγερμό προσπαθώντας να προσμετρήσει ενδεχόμενες επιπτώσεις από το ξέσπασμα της θανατηφόρου επιδημίας στην Κίνα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, Από το υπουργείο Τουρισμού σημειώνουν αρμοδίως πως έχει εντατικοποιηθεί η καθημερινή συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να θωρακιστεί κατά το δυνατόν η χώρα σε μια  συνεχή εν εξελίξει προσπάθεια. Ομως, καθώς η προ δύο δεκαετιών εμπειρία για τον παγκόσμιο τουρισμό από την επιδημία SARS ήταν τραυματική, η ανησυχία για μια διευρυμένη ύφεση που θα μπορούσε να πλήξει και την Ελλάδα εμφανίζεται ως πιθανότητα. Περίπου 134 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2019, 4,5% περισσότεροι από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πεκίνου.

Δύο είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα μέτωπα που μπορεί να ανοίξουν για τον ελληνικό τουρισμό: Πρώτον, η κάμψη των επισκεπτών από την Κίνα, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Δεύτερον, μια γενικευμένη κάμψη των ταξιδιών διεθνώς που θα περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών και από άλλες αγορές.

Ολα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας και κυρίως την ένταση, τη χρονική της διάρκεια και τη γεωγραφική διασπορά της. Οσο πιο παρατεταμένη είναι η διάρκειά της τόσο μεγαλύτερο αναμένεται το πλήγμα, εξηγούν στην «Κ» ξενοδόχοι οι οποίοι επί του παρόντος διαπιστώνουν μεν κάποιες μεμονωμένες ακυρώσεις κρατήσεων, πλην όμως όχι ακόμα γενικευμένες ή μη συνήθεις.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα κατά το 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά εκτιμάται πως θα είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2018, καθώς ενισχύθηκαν οι αεροπορικές συνδέσεις αλλά και η δημοφιλία της χώρας στην Κίνα. Εξάλλου, οι ρυθμοί αύξησης των αφίξεων είναι τα τελευταία έτη ισχυρότατοι. Το 2018 σημειώθηκε αύξηση κατά 27% των αφίξεων από την Κίνα, στους 134.570 ταξιδιώτες σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, της ΤτΕ κ.ά. Ανάλογη αύξηση, κατά 32% σημειώθηκε και το 2017, όταν ήρθαν 106.264 Κινέζοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κατά το 2019 εκτιμάται πως ήρθαν περισσότεροι από 170.000 και πιθανώς έως και 200.000. Ερευνες έχουν δείξει πως οι Κινέζοι τουρίστες επιλέγουν κυρίως τουριστικά πακέτα διάρκειας 5-8 διανυκτερεύσεων, σε ξενοδοχεία 3-5 αστέρων με το 80% εξ αυτών να αγοράζει πακέτα αποκλειστικά για την Ελλάδα, ένα 10% πακέτα Ελλάδας-Τουρκίας και το υπόλοιπο 10% πακέτα συνδυασμένων διακοπών με άλλες χώρες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ