Παρασκευή 11.09.2026 | Εορτάζουν: Ευάνθης, Ευανθία, Εύα, Ευφρόσυνος, Φρόσυνος

Άνοιξε αισθητά η ψαλίδα επιτοκίων δανείων – καταθέσεων τον Ιανουάριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 04.03.2026 | 5:28 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αισθητή διεύρυνση κατέγραψε στις αρχές του 2026 το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων δανείων και καταθέσεων, καθώς τα επιτόκια στα νέα δάνεια αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ τα αντίστοιχα των καταθέσεων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ενίσχυση της λεγόμενης «ψαλίδας» μεταξύ δανεισμού και αποταμίευσης.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2026 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,32%, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε σημαντικά, φθάνοντας το 4,67% από 4,24% τον προηγούμενο μήνα. Ως αποτέλεσμα, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ νέων καταθέσεων και νέων δανείων ενισχύθηκε στις 4,35 ποσοστιαίες μονάδες, από 3,93 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Στα επιμέρους στοιχεία των καταθέσεων, τα επιτόκια στις καταθέσεις μίας ημέρας παρέμειναν αμετάβλητα, στο 0,03% για τα νοικοκυριά και στο 0,10% για τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, μικρή αύξηση καταγράφηκε στις καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά, των οποίων το επιτόκιο ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,14%. Το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερό στο 1,72%.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης