Σάββατο 20.04.2024 | Εορτάζουν: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος,Λάζαρος, Λάζος

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ανταμώνουν για ένα τετραήμερο οι Καραγκούνηδες

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ06.09.2018 | 5:01 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και σε μια περιοχή ευρεία γνωστή για την Καραγκούνικη παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό, τα Μεγάλα Καλύβια, άνοιξαν οι εργασίες του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος.

Εκδηλώσεων που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες έως και την Κυριακή και θα συγκεντρώσουν τα βλέμματα χιλιάδων πολιτών.

Το 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα και το 5ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο των Θεσσαλών Καραγκούνηδων συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο δήμος Τρκκαίων με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων(ΕΛΟΚ).

Το απόγευμα της Τετάρτης στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάλων Καλυβίων και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος, διεξήχθη εκδήλωση με θέμα την κατασκευή την καραγκούνικη φορεσιά, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τρικάλων – Παράρτημα Φανερωμένης και υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκατοντάδες πολίτες, που είδαν από κοντά τον τρόπο κατασκευής της καραγκούνικης φορεσιάς καθώς επίσης θαύμασαν ήθη και έθιμα των καραγκούνηδων.

Χθες το απόγευμα κηρύχθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος με την εκδήλωση «Η πολιτιστική κληρονομιά της Πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτισμική της διαχείριση». Χθες αλλά και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι εργασίες 59 πανεπιστημιακών δασκάλων, ερευνητών, λαογράφων και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα Παρασκευή εξάλλου θα τιμηθεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ένας φωτισμένος δάσκαλος, ο οποίος περιδιάβηκε τη Θεσσαλία και συγκέντρωσε αρκετό ερευνητικό υλικό που αφορά στον λαϊκό πολιτισμό και το οποίο μας παραδόθηκε ως ιστορικό ντοκουμέντο μέσα από τα βιβλία του. Τέλος το Σάββατο τιμάται ο Χρίστος Καράς, ένας γνήσιος Καραγκούνης που γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων και ο οποίος τίμησε την Ελλάδα διεθνώς μέσα από το σημαντικότατο εικαστικό έργο του.

Οι συμμετέχοντες στις τετραήμερες εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου και Καραγκούνικου Ανταμώματος θα αποκομίσουν γνώσεις, θα απολαύσουν ήχους, γεύσεις, χρώματα και θα διασκεδάσουν.

Την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της ομάδας «Μεγάλων Καλυβίων», θα ακολουθήσει ο «Τρανός Χορός» των Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών – Καραγκούνηδων, όπου αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 1.500 χορευτές από όλη την Ελλάδα. Τα βήματά τους θα συνοδεύσουν αξιόλογοι τραγουδιστές και μουσικοί. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθεί φαγητό σε όλους τους χορευτές και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι για όλους τους παρευρισκομένους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης