Τρίτη 29.09.2020 | Εορτάζουν: Κυριάκος

Ανταμώνουν στο παζαράκι οι Φαρκαδόνιοι

ΤΟΠΙΚΑ17.08.2018 | 12:14 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Λίγα μόνο 24ωρα χωρίζουν τους Φαρκαδόνιους από την ετήσια εμποροπανήγυρη που διεξάγεται κάθε χρόνο το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μια εμποροπανήγυρη που συναντά χρόνια τώρα μεγάλη ανταπόκριση και επισκεψιμότητα από τους κατοίκους της Φαρκαδόνας και των γύρω χωριών.

Η διάρκεια της εμποροπανήγυρης είναι τριήμερη. Ξεκινά την Κυριακή 19 Αυγούστου για να ολοκληρωθεί τρεις ημέρες αργότερα την Τρίτη 21 Αυγούστου.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Φαρκαδόνας αποφάσισε να δώσει μια άκρως παραδοσιακή νότα στη διοργάνωση. Κατά την διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης θα πραγματοποιηθεί το 2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα,  την Κυριακή και τη Δευτέρα, στη θέση «Παζαράκι». Περιλαμβάνει επίδειξη χορευτικών τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής με δημοτικό, ρεμπέτικο και λαϊκό πρόγραμμα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Φαρκαδόνας και τελεί υπό την αιγίδα της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας.

Πότε όμως ξεκίνησε να πραγματοποιείται το ετήσιο παζαράκι της Φαρκαδόνας. Η ιστορία του χωριού αναφέρει πως πριν από 140 χρόνια περίπου, κάπου κοντά στο 1880, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, με απόφαση του τότε δημάρχου άρχισε να λειτουργεί σαν θεσμός μια μεγάλη εμποροζωοπανήγυρη, το γνωστό σε όλους μας «Παζαράκι».

Πιστεύεται πως οι ρίζες του ξεκινάνε από την αρχαιότητα. Η αρχική του τοποθεσία ήταν η θέση «Βρυσούλες» κάτω από το κάστρο της αρχαίας Φαρκαδόνας η οποία είχε σαν έδρα της το σημερινό χωριό του Κλοκοτού.

Από τα πρώτα χρόνια το Παζαράκι της Φαρκαδόνας αποτελούσε εμπορικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή Δήμου Φαρκαδόνας.

Τριπλός ο σκοπός της οργάνωσης αυτής και για το λόγο αυτό αποκαλούνταν εμποροζωοπανήγυρη, με τα «παζάρια» να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και τους τσαμπάσηδες (άτομα που διαπραγματεύονταν τη τράμπα-αλλαγή) να έχουν τη τιμητική τους.

Ταυτόχρονα η οργάνωση αυτή είχε και το κοινωνικό της σκοπό, αφού έδινε τη δυνατότητα για αντάμωμα και νέες γνωριμίες μαζί με τις προμήθειες και τις αγορές των εμπορευμάτων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop