Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.10.2023 | 4:45 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τη βεντάλια των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ανοίγει η κυβέρνηση καθώς μετά την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τις οικογένειες με παιδιά ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση της ενίσχυσης  στα νοικοκυριά που ζεσταίνουν το σπίτι τους με ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για μια «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες η οποία κρίθηκε αναγκαία για τον φετινό χειμώνα (2023/2024), καθώς στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Το επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα (air condition, ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες, θερμοπομποί κ.α)  θα δοθεί με βάση τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν όσοι θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Ετσι, το φετινό χειμώνα περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά αναμένεται να ενισχυθούν εκ των οποίων περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν το κλασικό επίδομα θέρμανσης με πόρους 237 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά θα μοιραστούν κονδύλια της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με ρεύμα το επίδομα θέρμανσης θα αφορά το διάστημα μετά το Δεκέμβριο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης σύμφωνα με το σχεδιασμό θα  καταβληθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Όποιος δικαιούχος υποβάλλει αίτηση για επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για επίδομα για κάποιο από τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης). Όπως είναι φυσικό, θα ισχύει και το αντίστροφο. Έτσι, με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώνεται ότι ο αιτών χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί, αφού θα διεκδικήσει οικονομική στήριξη αποκλειστικά για το συγκεκριμένο καύσιμο.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα αφορά όλους όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος το μέγιστο ποσό του επιδόματος φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης