Παρασκευή 19.04.2024 | Εορτάζουν: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Αντίθετη με το σχέδιο νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ05.03.2024 | 5:07 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την αντίθεσή της στο σχέδιο Νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και την χρήση μουσικής και τηλεοράσεων στους χώρους των Ξενοδοχείων, εκφράζει η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Κουρούπας «Τα εξωφρενικά ποσά που ζητούνται και οι πολυάριθμοι οργανισμοί που «φυτρώνουν ως μανιτάρια» δημιουργούν με την βοήθεια του υπουργείου πολιτισμού εμπόδια στο να προβάλλονται στους χώρους και στα δωμάτια των ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ μουσική και εικόνα.

Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες Πρακτικές που δεν βοηθούν την ελεύθερη αγορά να ισορροπήσει τα κόστη των υπηρεσιών που θα μπορούσε άνετα να γίνει, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού έχει άλλη άποψη ρυθμίζοντας  μονομερής προς το συμφέρον των οργανισμών διαχείρισης που μέλη είναι οι ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, μουσικοί, κανάλια τηλεοράσεις και συγγενείς εκτελεστών κ.α.

Καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να μη γίνουν το σκαλοπάτι  των πολύ ευνοούμενων εταιριών και οργανισμών διαχείρισης αυτών των υπηρεσιών όταν είναι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο».

Η Ένωση Ξενοδοχείων Ν. Τρικάλων εκφράζει την απόλυτη ταύτισή της με τις θέσεις, που διατύπωσε μέσω δελτίο τύπου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, της οποίας είναι μέλος.

Όπως αναφέρεται σε αυτό “Μόνο δυσάρεστη έκπληξη συνιστούν οι ρυθμίσεις σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο τέθηκε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση, περί εφαρμογής ποσόστωσης στο δημόσια εκτελούμενο μουσικό ρεπερτόριο.  Ατυχώς,  πρόκειται για κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι στηρίζουμε όσο κανείς άλλος κλάδος την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Την προβάλλουμε και την προωθούμε ως ουσιαστικό μέρος του τουριστικού προϊόντος μας. Αλλά ο τρόπος που το πράττει κάθε ξενοδόχος πρέπει να αποτελεί δική του επιχειρηματική επιλογή και όχι να επιβάλλεται από το κράτος με τρόπο ο οποίος δεν συνάδει με το πλαίσιο αρχών και αξιών μιας σύγχρονης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2121/1993 μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία επιμελώς αποφεύγει να εντάξει σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τις σχέσεις δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και χρηστών.

Παρά την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, ο κλάδος μας μέσω του ΞΕΕ έχει  καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το σύνολο σχεδόν των ΟΣΔ. Μάλιστα με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας καταβολής – είσπραξης των αμοιβών έχει δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα υπολογισμού των σχετικών χρεώσεων στην οποία έχει ενταχθεί η πλειοψηφία των ΟΣΔ.

Αναμέναμε εύλογα πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε το δικό του μέρος της ευθύνης ώστε να εξορθολογιστούν οι σχετικές χρεώσεις και να θεραπευτούν οι παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης. Ειδικότερα δε, να  θεσπιστεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των αμοιβών των ΟΣΔ.

Δυστυχώς οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. Είναι παραπάνω από βέβαιο  πως αν τελικά εφαρμοστούν,  θα αποβούν εις βάρος τόσο των επιχειρήσεων και των πελατών τους, όσο και των δικαιούχων. Γιατί προφανώς οι επιχειρήσεις θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν τη μουσική από τους κοινόχρηστους χώρους τους αντί να εφαρμόσουν μια ακόμα ακατανόητη ρύθμιση που μόνο το προϊόν μας επιβαρύνει και αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιο σκοπό εξυπηρετεί πραγματικά.

Ελπίζουμε ότι στη διαδικασία της διαβούλευσης θα επικρατήσει η λογική.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να αμφισβητήσουμε την νομιμότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης”.

 

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης