Τετάρτη 12.05.2021 | Εορτάζουν: Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Μυροφόρα

Ανυπολόγιστες ζημιές άφησε πίσω της η πρόσφατη χαλαζόπτωση

ΤΟΠΙΚΑ15.06.2018 | 9:03 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Ανυπολόγιστες χαρακτηρίζονται οι ζημιές που υπέστη η φυτική παραγωγή από την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε διάφορες περιοχές του νομού την περασμένη Τετάρτη.

Συνολικά η ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται στα 14.300 στρέμματα.

Με παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, δύο κλιμάκια αποτελούμενα από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του ΕΛΓΑ Λάρισας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και προέβησαν σε μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης και του ύψους των ζημιών. Μετά τον έλεγχο, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από τους γεωπόνους των κλιμακίων ώστε να προβούν στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες (ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα, κατάλληλη λίπανση).

Στις τοπικές κοινότητες Λόγγου, Αγ. Κυριακής, Γλίνους, Μεγ. Καλυβίων και Φανερωμένης το σύνολο των χαλαζόπληκτων καλλιεργειών εκτιμάται στα 8.800 στρέμματα. Αναλυτικά:

Βαμβάκι 6.400 στρέμματα, Μηδική 1.000 στρέμματα, Αραβόσιτος 760 στρέμματα, Πεπονοειδή 570 στρέμματα, Αμπέλια 30 στρέμματα, Κηπευτικά 30 στρέμματα, Αχλάδια 10 στρέμματα.

Στις τοπικές κοινότητες Βασιλικής, Μεγάρχης και Μικρού Κεφαλόβρυσου προκλήθηκαν ζημιές σε σύνολο 5.500 στρεμμάτων καλλιεργειών. Αναλυτικά: Αραβόσιτος 3.300 στρέμματα, Μηδική 1.300 στρέμματα, Κηπευτικά 360 στρέμματα, Καπνά 300 στρέμματα, Πεπονοειδή 160 στρέμματα, Δενδρώδεις (Ροδάκινα-Ακτινίδια) 80 στρέμματα.

Συνολικά η τελευταία χαλαζόπτωση έπληξε στον Ν. Τρικάλων περί τα 14.300 στρέμματα καλλιεργειών.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες στον νομό μας. Ενημερώθηκα από το κλιμάκιο της υπηρεσίας μας για τα αποτελέσματα του ελέγχου, μετά την τελευταία χαλαζόπτωση, τα οποία και μετέφερα στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων στις εν λόγω καλλιέργειες και να στηρίξουμε τους παραγωγούς, ζητήσαμε την επίσπευση της διαδικασίας εξατομίκευσης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ μετά τη λήξη της αναγγελίας στον Δήμο. Πρέπει οι καλλιεργητές να αποζημιωθούν άμεσα» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Πλέον οι αγρότες αναμένουν την δήλωση των ζημιών και την έναρξη των εκτιμήσεων από υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop