Δευτέρα 28.11.2022 | Εορτάζουν: Ειρήναρχος

Απαντήσεις πριν τις επόμενες εκλογές ζήτησαν για τις παρακολουθήσεις τα μέλη της επιτροπής PEGA

ΠΟΛΙΤΙΚΗ04.11.2022 | 5:57 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στη διαπίστωση ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση του παράνομου κατασκοπικού λογισμικού από τις ελληνικές αρχές, αλλά μένει να διερευνηθούν ενδελεχώς οι καταγγελθείσες περιπτώσεις υποκλοπών, κατέληξε η ερευνητική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το λογισμικό Pegasus και άλλα παράνομα λογισμικά στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της στην Αθήνα.

Η επιτροπή καλωσόρισε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και με ισχυρότερη δικαστική εποπτεία  και σημείωσε την ενεργή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σε αντίθεση με τις αρχές άλλων κρατών, όπως της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας, με τις οποίες, όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμιά σύγκριση ούτε ως προς το κράτος δικαίου ούτε ως προς την ελευθερία του τύπου.

«Δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Επίσης κάθε καταγγελία  κατάχρησης παρακολούθησης πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς και να δημιουργηθούν τα αναγκαία αντίβαρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της PEGA Γερόεν Λένερς (ΕΛΚ Ολλανδία).

«Φεύγουμε από την Κύπρο και την Ελλάδα ίσως με περισσότερα  ερωτήματα απ’ όσα ήρθαμε», δήλωσε η εισηγήτρια Σοφί ιντ Βέλντ (RENEW Ολλανδία), η οποία υποστήριξε ότι στο ερώτημα «ποιος και για ποιο λόγο χρησιμοποιεί το Predator;» η επιτροπή δεν έμαθε κάτι καθώς «οι αρχές εξακολουθούν να μη μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες μαζί μας».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης