Παρασκευή 09.12.2022 | Εορτάζουν: Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Άννη

Απεργία τις πρώτες μέρες της εξεταστικής περιόδου

ΕΛΛΑΔΑ30.08.2018 | 3:03 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με απεργία τις πρώτες ημέρες της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν το νέο ακαδημαϊκό φθινόπωρο οι πανεπιστημιακοί, επικρίνοντας ευθέως τον συνάδελφό τους πανεπιστημιακό και υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι τους αγνοεί. Μάλιστα, η απεργία χαρακτηρίζεται προειδοποιητική, κι εάν αποφασιστεί να συνεχισθεί, θα επηρεάσει τη διδασκαλία των μαθημάτων και θα καθυστερήσει τον χρόνο λήψης του πτυχίου των τελειοφοίτων. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων των πανεπιστημιακών είναι οι χαμηλές απολαβές τους.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), Στάθης Ευσταθόπουλος, υπενθυμίζει ότι σε συναντήσεις που είχε εντός του έτους η ΠΟΣΔΕΠ με τον υπουργό Οικονομικών (αλλά και αργότερα με εκπροσώπους του), υπήρξε δέσμευση του υπουργού για επανεξέταση από την κυβέρνηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ. Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο κ. Ευσταθόπουλος, «ο υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι θα ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η ΠΟΣΔΕΠ είχε ζητήσει από τον κ. Τσακαλώτο να καταθέσει την 1η Σεπτεμβρίου την πολιτική του απόφαση αν είναι διατεθειμένος να διαθέσει κονδύλιο για το ειδικό μισθολόγιο των καθηγητών πανεπιστημίου. «Δυστυχώς, ο υπουργός δεν άνοιξε μέχρι σήμερα κανέναν δίαυλο επικοινωνίας με την ΠΟΣΔΕΠ, και έκτοτε δεν έχει προβεί σε καμιά συγκεκριμένη ενέργεια που να δείχνει ότι έχει διάθεση να επανεξετάσει το θέμα. Για την ΠΟΣΔΕΠ το θέμα αυτό είναι κορυφαίο και πρώτο στη λίστα των διεκδικήσεών της», τονίζει ο κ. Ευσταθόπουλος. Κατόπιν τούτων, η διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδίας αποφάσισε προειδοποιητική απεργία για τις δύο πρώτες μέρες της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, στις 3-4/9.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΠΟΣΔΕΠ, δεν απαιτούνται επιπλέον αποφάσεις συλλόγων καθηγητών σε κάθε ΑΕΙ όταν αποφασίζεται τέτοια δράση από το κεντρικό όργανο της ΠΟΣΔΕΠ. Βεβαίως, η απεργία μπορεί να μην είναι γενικευμένη σε όλα τα ΑΕΙ, καθώς οι σύλλογοι μπορούν να ακολουθήσουν άλλη μορφή δράσης που ταιριάζει καλύτερα στα δεδομένα τους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης