Τετάρτη 20.10.2021 | Εορτάζουν: Αρτέμιος, Αρτέμης, Άρτεμις, Αρτέμη, Αρτέμιδα, Αρτεμία, Αρτεμισία, Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα, Διάνα, Ντιάνα, Ενόη, Ματρώνα, Ματρόνα, Κερασιά, Κερασία

Ιατρικός Σύλλογος

Απέτυχε μέχρι σήμερα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

ΤΟΠΙΚΑ26.09.2018 | 4:57 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Πρωτοβουλία ενημέρωσης των ασφαλισμένων ανέλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων με έγγραφο που έστειλε προς δημοσίευση και στο οποίο αναφέρεται σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους ασφαλισμένους.

Στην ενημέρωση του Συλλόγου αναφέρεται πως η αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης την οποία εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας έχει αποτύχει και οι ασφαλισμένοι έχουν μείνει να εξυπηρετούνται από ελάχιστους γιατρούς, όσον αφορά το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Την ίδια ώρα επισημαίνεται τι ισχύει για τους ασφαλισμένους τους ερχόμενους μήνες και τι μπορούν να κάνουν όσον αφορά γενικό γιατρό, παθολόγο και παιδίατρο, αλλά και τι με τι ισχύει για υπόλοιπες ειδικότητες.

Στο κείμενο του Ιατρικού Συλλόγου με τίτλο «επείγουσα ενημέρωση ασφαλισμένων» αναφέρεται:

Με αφορμή ερωτήματα των ασφαλισμένων για τον θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού και την ενημέρωση όλων των πολιτών θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα κάτωθι:

  1. Η αναμόρφωση του θεσμού της Π.Φ.Υ. (Πρωτοβάθμια περίθαλψη) μέσω των εξαγγελιών του Υπουργείου Υγείας απέτυχε μέχρι σήμερα.
  2. Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων με το γνωστό τρόπο των 200 δωρεάν επισκέψεων ανά μήνα στους Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους έληξε στις 31/07/2018.
  3. Από 01/08/2018 οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται ΔΩΡΕΑΝ στα Κέντρα Υγείας, στο ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και στους συμβεβλημένους Οικογενειακούς Ιατρούς.
  4. Δυστυχώς για το νομό μας εκδήλωση ενδιαφέροντος για Οικογενειακό Ιατρό υπήρξε μόνο από 5 ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς και από 4 δημοσίους υπαλλήλους Ιατρούς για πληθυσμό του νομού 140.000.
  5. Ο προγραμματισμός του Υπουργείου για δημιουργία ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) και πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων με συμβεβλημένους Οικογενειακούς Ιατρούς για το νομό μας μέχρι σήμερα έχει αποτύχει παταγωδώς.
  6. Οι Ιατροί των υπολοίπων ειδικοτήτων συνεχίζουν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους με τον γνωστό τρόπο των 200 δωρεάν επισκέψεων ανά μήνα μέχρι 31/12/2018.
  7. Όταν χρειάζεται να επισκεφτούν Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό ή Παιδίατρο, οι ασφαλισμένοι πλέον από 01/08/2018 επιβαρύνονται με την αμοιβή του Ιατρού.
  8. Οι Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί και Παιδίατροι πλέον ως πιστοποιημένοι και όχι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ μπορούν να συνταγογραφήσουν ή να εκδώσουν παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων κανονικά.
  9. Η εφαρμογή των ανωτέρω είναι υποχρεωτική για όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop