Πέμπτη 08.12.2022 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Απεβίωσε ο Σπύρος Μερκούρης

ΕΛΛΑΔΑ24.08.2018 | 2:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Σπύρος Μερκούρης συνεπεία καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, ύστερα από νοσηλεία δύο ημερών στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Ο εκλιπών, αδελφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, ήταν 93 ετών.

Ο Σπύρος Μερκούρης προερχόταν από πολιτική οικογένεια. Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάππα, και παππούς του ο Σπύρος Μερκούρης, δήμαρχος Αθηναίων επί μακρόν.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση. Υπήρξε μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του, Μελίνας Μερκούρη, σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτιος – Απρίλιος 1968). Χρημάτισε σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το υπουργείο Πολιτισμού εκθέσεις που προέβαλαν τον ελληνικό πολιτισμό στην πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο κ.ά.

Έλαβε μέρος σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ποτέ την Κυριακή» (σκηνοθεσία του γαμπρού του, Ζυλ Ντασέν) κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες «Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα», «Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο», «Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση» και σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο.

Ήταν επίτιμος πρόεδρος στο ίδρυμα «Σπίτι του ηθοποιού».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης