Κυριακή 04.12.2022 | Εορτάζουν: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

22 χρόνια αγροτικών κινητοποιήσεων

Από το «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά» στα θεσμικά αιτήματα για να παραμένει ζωντανός ο κάμπος

Χωρίς κατηγορία06.02.2019 | 6:06 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Πέρασαν 22 ολόκληρα χρόνια από την μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας. Ήταν χειμώνας του 1996 όταν  πρωτοστήθηκαν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς. Ήταν τότε που γέμισαν οι κόμβοι της παλιάς ΠΑΘΕ με τρακτέρ από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Ήταν τότε που πήραν τα… γαλόνια ο Μπούτας, ο Νασίκας, ο Κοκκινούλης, ο Τσιοτινός και ο μακαρίτης ο Γιάννης Πατάκης και έγιναν «στρατηγοί του κάμπου»!

Οι αγρότες ξαναβγήκαν και φέτος στους δρόμους. Όχι με την ίδια μαζικότητα και αγωνιστικότητα. Και τότε και τώρα, είναι τα ίδια πάνω – κάτω κίνητρα της κινητοποίησης. Από τη μια το υψηλό κόστος παραγωγής και από την άλλη οι χαμηλές τιμές που οδηγούν τους αγρότες στους δρόμους. Λεφτά δεν υπάρχουν και ο κάμπος αργοπεθαίνει. Στα χρόνια που μεσολάβησαν οι συνθήκες μεταβλήθηκαν προς το χειρότερο. Η ΑΤΕ έκλεισε και οι αγρότες δεν έχουν κεφάλαια για τη σπορά. Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί διαλύθηκαν. Το κόστος καλλιέργειες εκτινάχθηκε στα ύψη και οι τιμές των περισσότερων αγροτικών προϊόντων παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδο του 2000.

Από την πρώτη αλλά και τις μετέπειτα κινητοποιήσεις έμειναν λίγα πράγματα. Τα… αγροτοδικεία και κάποια ψίχουλα στις τσέπες των αγροτών για να διασκεδάσουν τη φτώχεια τους.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερα; Αναμφίβολα ναι. Αν το σύνθημα – αίτημα «όλα τα λεφτά όλα τα κιλά» ήταν λιγότερο πιασιάρικο αλλά  μακροπρόθεσμα περισσότερο ουσιαστικό για τους ίδιους τους αγρότες. Αν, δηλαδή, ζητούσαν τα στοιχειώδη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους, όπως είναι η φθηνή ενέργεια, τα φθηνά εφόδια, οι αξιόπιστοι έλεγχοι για την αποφυγή ελληνοποιήσεων σε προϊόντα και την αντιμετώπιση των   καρτέλ από τα ολιγοπώλια που διαχειρίζονται την αγροτική παραγωγή.

Η νέα γενιά των «λοχαγών του κάμπου» φαίνεται ότι κάτι διδάχθηκε από τα λάθη των… στρατηγών προτάσσοντας στα αιτήματα που θέτει προς διάλογο στην κυβέρνηση όχι τις τιμές στο βαμβάκι αλλά τα ουσιαστικά ζητήματα τα οποία καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα στην τσέπη τους.

Η κυβέρνηση, απ’ ότι λέγεται, κάτι θα δώσει ενόψει και των εκλογών με τα de minimis στο βαμβάκι. Αν βολευθούν πάλι με αυτά με γεια τους με χαρά τους…

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης