Σάββατο 02.07.2022 | Εορτάζουν: Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία

Απόφαση του ΣτΕ για το τέλος επιτηδεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ26.01.2019 | 1:31 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στις συμπληγάδες του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η φορολογική διοίκηση, καθώς σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο ερμηνεύει λανθασμένα τη νομοθεσία σε αρκετά ζητήματα.

Μετά τις αποφάσεις για τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων (δεν μπορούν να ξεπερνούν την πενταετία), το ΣτΕ ερμηνεύοντας τον νόμο 3986/2011 σχετικά με την απαλλαγή από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τα πρώτα πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, έκρινε ότι στην περίπτωση που η έναρξη αφορά διαφορετική επαγγελματική δραστηριότητα ισχύει η πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, κάτι το οποίο όμως δεν ίσχυε μέχρι σήμερα για την εφορία, η οποία επέβαλε κανονικά τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση εσόδων από την εν λόγω πηγή, καθώς πολλοί επαγγελματίες τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν δραστηριότητα, πληρώνοντας όμως κανονικά το τέλος επιτηδεύματος.

Είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθεί η κυβέρνηση να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά αυτά στους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ξεπερνούν ετησίως τα 500 εκατ. ευρώ.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος δεν αρκεί μόνο η πάροδος πενταετίας από την έναρξη εργασιών σε οποιοδήποτε επάγγελμα, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, αλλά θα πρέπει η άσκηση αυτή να είναι κατ’ αντικείμενο επαγγελματικής δραστηριότητας.

Δηλαδή εάν κάποιος έκανε έναρξη επαγγέλματος ως δικηγόρος και κάποια στιγμή έκλεισε τα βιβλία του και προχώρησε σε έναρξη εργασιών ως λογιστής για παράδειγμα, ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος καθώς πρόκειται για διαφορετικά αντικείμενα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Αλλάζω συσκευή - Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή