Παρασκευή 01.12.2023 | Εορτάζουν: Θεόκλητος, Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα, Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη

Αποκαλύφθηκαν ερείπια σε αρχαιοελληνική πόλη της Λιβύης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ06.10.2023 | 8:16 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η πρωτοφανής πλημμύρα που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους στην Ντέρνα της Λιβύης μετά την καταιγίδα Daniel τον περασμένο μήνα προκάλεσε ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Κυρήνης, ελληνικής αποικίας που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., ταυτόχρονα όμως αποκάλυψε νέες αρχαιότητες.

Ο Daniel έπνιξε την ανατολική Λιβύη με 1.000 χιλιοστά νερού, μια πρωτοφανής βροχόπτωση από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις στα μέσα του 19ου αιώνα.

Τα νερά συνέχιζαν να ρέουν στον αρχαιολογικό χώρο όταν τον επισκέφθηκε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Λάσπες και μπάζα έπεσαν στα αρχαιοελληνικά λουτρά και για την αφαίρεσή τους θα απαιτηθεί ειδική επιχείρηση, δήλωσε ο Άντελ Μπούφτζρα, αξιωματούχος της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων.

Οι ζημιές είναι μικρές, όμως η πλημμύρα δεν αποκλείεται να προκαλέσει αργότερα καθίζηση του εδάφους και κατάρρευση κάποιου μνημείου, προειδοποίησε.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάποια από αυτές τις αρχαιότητες μπορεί να καταρρεύσει από τη συσσώρευση υπόγειων υδάτων στη διάρκεια του χειμώνα» είπε.

Παρόλα αυτά, τα νερά αποκάλυψαν ένα κανάλι απορροής ομβρίων υδάτων που εκτιμάται ότι χρονολογείται στη Ρωμαϊκή Περιοδο.

«Είναι μια ιδιαίτερη ανακάλυψη για την πόλη» δήλωσε ο Μπούφτζρα.

Ερευνητές της επιστημονικής πρωτοβουλίας World Weather Attribution εκτίμησαν τον περασμένο μήνα ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα καταιγίδων σαν τον Ντάνιελ κατά 50 φορές στην περιοχή της Λιβύης και κατά 10 φορές στην κεντρική Ελλάδα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης