Τετάρτη 05.10.2022 | Εορτάζουν: Χαριτίνη, Χαριτίνα, Χαρίτη, Τίνα, Χαρά, Μεθοδία, Ερμογένης

Αποκαλυπτική έρευνα της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ02.09.2019 | 2:38 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Όργιο φοροδιαφυγής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη τη χώρα έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Οι 2 στους 10 ξενοδόχους, οι οποίοι φαίνεται ότι λογάριαζαν χωρίς τους ελέγχους που διέταξε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ήταν τόσο θρασείς που εμφάνισαν ακόμη και μηδενικά έσοδα από διανυκτερεύσεις, σαν να ήταν δηλαδή κλειστά!

Σύμφωνα με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με τίτλο «Νέα έρευνα συμμόρφωσης κλάδων παροχής υπηρεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος – Δράσεις συμμόρφωσης», μόνο τον Ιούνιο του 2019, έπειτα από διασταυρώσεις που έγιναν σε τουριστικά καταλύματα – ξενοδοχεία από 20 μέχρι και 100 δωμάτια που τηρούν λογιστικά βιβλία με διπλογραφικό σύστημα (βιβλία Γ’ κατηγορίας), διαπιστώθηκε ότι 2 στις 10 επιχειρήσεις υπάγονται στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου και υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή καθώς δήλωσαν εισοδήματα από μηδέν (!) μέχρι 9.000 ευρώ, όταν τα έσοδά τους στη φουλ σεζόν ήταν πολλαπλάσια. Φανταστείτε τι γίνεται με τις ενοικιάσεις μεμονωμένων σπιτιών ή δωματίων ή καταλυμάτων μικρότερης δυναμικότητας (κάτω των 20 δωματίων) που δεν ελέγχονται.

Η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ανέλαβε να αντλήσει στοιχεία για 865 υποθέσεις-επιχειρήσεις και να τις κατηγοριοποιήσει ανάλογα με τον κίνδυνο τέλεσης φοροδιαφυγής για να προχωρήσουν περαιτέρω σε διεξοδικούς ελέγχους.

Από τις 865 υποθέσεις έγινε εκτίμηση τζίρου για τις 770 (αφού αφαιρέθηκαν πρακτορεία κ.λπ.) και οι 741 κατηγοριοποιήθηκαν στις διάφορες βαθμίδες κινδύνου (αφού αφαιρέθηκαν περιπτώσεις όπως μισθωμένες επιχειρήσεις, διακοπές κ.ά.). Μάλιστα για 15 υποθέσεις πραγματοποιήθηκε και προληπτικός έλεγχος.

Μεταξύ των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να καταλήξουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στα συμπεράσματά τους, ήταν η απόκλιση που εμφανίζουν τα εκτιμώμενα ακαθάριστα έσοδα (αποφορολογημένα) της επιχείρησης με τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα βάσει των δηλώσεων ΦΠΑ (κωδικοί 301, 304).

Βάσει των αποτελεσμάτων της διασταύρωσης δημιουργήθηκαν 4 κατηγορίες κινδύνου, όπου στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή βρέθηκαν 43 επιχειρήσεις (5,80% επί του συνόλου), στην κατηγορία υψηλού κινδύνου βρέθηκαν 123 επιχειρήσεις (16,60% επί του συνόλου), στην κατηγορία μεσαίου κινδύνου βρέθηκαν 232 επιχειρήσεις (31,31% επί του συνόλου) και, τέλος, στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου, δηλαδή της πολύ μικρής πιθανότητας να έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή, βρέθηκε το 46,29% των επιχειρήσεων ή σε απόλυτο νούμερο 343 επιχειρήσεις.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης