Παρασκευή 01.12.2023 | Εορτάζουν: Θεόκλητος, Ναούμ, Ναούμης, Ναόμι, Ναούμα, Φιλάρετος, Φιλαρέτης, Φιλαρέτη

Αποκαθίσταται το «παγοποιείο»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ13.10.2023 | 5:41 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην αποκατάσταση του «Παγοποιείου», κτηρίου στο συγκρότημα του Ιμαρέτ στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του έργου συντήρησης του μνημείου και της εκκλησιαστικής συλλογής αλλά και της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα εντός του ιστορικού τόπου, πολύ κοντά στο Εσκί Τζαμί και στο Κάστρο και είναι κηρυγμένο μνημείο. Το συγκρότημα αποτελείται από τρία κτήρια διαφορετικού προσανατολισμού και τον περιβάλλοντα χώρο τους. Το κεντρικό κτήριο είναι το Ιμαρέτ, το οποίο και χρονολογείται μεταξύ του 1364 και 1382.

Αποτελεί το πρωιμότερο επί ευρωπαϊκού εδάφους οθωμανικό μνημείο που κατασκεύασε ο Γαζή Εβρενός Μπέη, και ένα από τα παλαιότερα οθωμανικά μνημεία της Θράκης και σχετίζεται με την επέκταση και επικράτηση των Οθωμανών στην περιοχή.

Ο μεσαίος χώρος, τετράγωνος στην κάτοψη, αποτελεί το κέντρο του κτηρίου. Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στα τέλη του 19ου αι. το ανατολικό διαμέρισμά του μετατράπηκε σε παρεκκλήσιο του Αγίου Βόριδος, όπως προκύπτει από εγχάρακτη επιγραφή με σλαβικούς χαρακτήρες, η οποία αποκαλύφθηκε στο τόξο του υπερθύρου της εισόδου του.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης