Τρίτη 24.11.2020 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

«Απτή αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28.05.2020 | 5:07 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στην εμβληματική – όπως τη χαρακτήρισε – πρωτοβουλία της ΕΕ για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύσει όλα τα κράτη – μέλη της να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του ομιλία στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως είπε η ανακοινώσεις τις ΕΕ συμπίπτουν με την υπογραφή της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, πριν από 41 χρόνια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Χαρακτήρισε φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό το πρόγραμμα ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων της ΕΕ.

«Έχει χαρακτηριστικά τα οποία εξαρχής διεκδικούσε η χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ μεγάλο, είναι ευθυγραμμισμένο με το μέγεθος των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι όμως ταυτόχρονα και ευέλικτο. Είναι δίκαιο, καθώς στηρίζεται σε κοινό δανεισμό και εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους. Κινείται πολύ περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων και λιγότερο στη λογική των δανείων, κάτι το οποίο υπήρξε εξαρχής κεντρικό ελληνικό αίτημα».

Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της ΕΕ δίνει προτεραιότητα σε τομείς που αποτελούν μέρος και του δικού μας κεντρικού αναπτυξιακού σχεδίου. Πράσινη ανάπτυξη, υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, κατάρτιση, στήριξη του κόσμου της εργασίας και πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα το Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να αδράξει και την ευκαιρία που ανοίγεται συνολικά για την Ευρώπη, να ξαναπάρει τον ρόλο που της αξίζει στην παγκόσμια σκακιέρα».

Εξήγησε ότι η Ελλάδα θα λάβει μία χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. «Η αρχική πρόταση της Επιτροπής μιλάει για περίπου 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 22,5 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισεκατομμύρια θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους», είπε και πρόσθεσε και η χώρα μας θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο.

Επεσήμανε ότι πρόγραμμα είναι το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα. Όπως εξήγησε η διαχείριση των  ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και σύνεση, καθώς όπως είπε είναι κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop