Κυριακή 29.01.2023 | Εορτάζουν: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία

Άρχισε η απογραφή στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας για τον οικογενειακό γιατρό

ΤΟΠΙΚΑ06.06.2018 | 6:09 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ο οικογενειακός ιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο” αναφέρει στην υπουργική.

Αλλαγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί η ενεργοποίηση της παραπομπής σε εξειδικευμένο γιατρό μόνο μέσω οικογενειακού γιατρού από Τοπική Μονάδα Υγείας, ή ιδιώτη συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ .

Ωστόσο όποιος επιλέξει την παραπομπή από οικογενειακό γιατρό, θα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τον πολίτη που θα απευθυνθεί μόνος του απευθείας στον ειδικό γιατρό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό δεν είναι υποχρεωτική , αφού ακόμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι στα σπάργανα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος στις πρόσφατες προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων από τους γιατρούς.

Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών: η άμεση παραπομπή με ισχύ δέκα ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα το πρέπει να το προσκομίσει στη Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.

Για τις ανάγκες του συστήματος παραπομπών, οι γιατροί των κέντρων Υγείας θα πρέπει να «δεσμεύουν» -σε πρώτη φάση- το 40% των προγραμματισμένων ημερήσιων επισκέψεων. Διευκρινίζεται ότι το σύστημα παραπομπών αφορά μόνο στα τακτικά περιστατικά.

Πάντως στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας ξεκίνησε η απογραφή των Δημοτών στον Γιατρό της επιθυμίας τους, έτσι ώστε σιγά-σιγά να συμπληρωθεί το Μητρώο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ