Δευτέρα 28.11.2022 | Εορτάζουν: Ειρήναρχος

Αρκετά μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ03.07.2018 | 5:37 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στα ύψη παραμένει η νομισματική κυκλοφορία, τα μετρητά δηλαδή που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, παρά τις εισροές που έχουν καταγραφεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο στις τράπεζες και την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η αξία των χαρτονομισμάτων που «κυκλοφορούν» εντός ελληνικών συνόρων έφταναν στα τέλη του περασμένου Μαΐου τα 32,9 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Από το ποσό αυτό τουλάχιστον 15 – 20 δισ. ευρώ βρίσκεται εκτός τραπεζών για την κάλυψη των αναγκών σε μετρητά που διαχρονικά έχει η οικονομία. Τα υπόλοιπα ωστόσο, ήτοι 13 – 18 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες και …στρώματα και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο σύστημα.

Η πρακτική του αποθησαυρισμού τραπεζογραμματίων, κυρίως από νοικοκυριά, ξεκίνησαν στα τέλη του 2014, κορυφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης μέχρι την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και συνεχίστηκαν ακόμη και τα πρώτα δύο χρόνια των capital controls.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης