Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Ασπροπόταμος και πλέον όχι μόνο: Μια Αι-ολική καταστροφή!

ΤΟΠΙΚΑ25.08.2022 | 4:36 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το Δίκτυο Φορέων Πολιτών για την Προστασία του Ασπροποτάμου ενημερώνει ότι:

Κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο (ΗΠΜ) που αφορά την κατασκευή αιολικού πάρκου(ΑΙΟΠΑ) με την ονομασία «Ξηρόκαμπος». Το εν λόγω ΑΙΟΠΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς των Χασίων. Συγκεκριμένα θα αφορά τις ΤΚ του Κορυδαλού, της Πεύκης, της Τριγώνας, του Κακοπλευρίου και Ξηροκάμπου.

Από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανήκει στην κατηγορία Α1 που είναι η κατηγορία με τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το συγκεκριμένο ΑΙΟΠΑ θα αποτελείται από ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 6MW όπου είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα οι Α/Γ θα έχουν ύψος πύργου 125 μέτρων με διάμετρο πτερύγων 150 μέτρων και το συνολικό ύψος των Α/Γ θα είναι 200 μέτρα!Πρόκειται για ασύλληπτο ύψος σε σχέση με τα γεομορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Τα γήπεδα εγκατάστασης των πύργων θα αφανίσουν στην κυριολεξία όλες τις κορυφές και αυτό που θα αποτελειώσει την περιοχή θα είναι το οδικό δίκτυο που θα κατασκευαστεί για τη μεταφορά και συντήρηση των Α/Γ. Θα πρόκειται για ένα τεράστιο για τα δεδομένα της περιοχής οδικό δίκτυο καθώς για την μεταφορά των Α/Γ απαιτούνται φορτηγά μήκους 60 μέτρων. Σε πολλά σημείο στο οδικό δίκτυο οι ακτίνες καμπυλότητας θα φτάνουν τα 200μ!

Θα έχουμε κατάτμηση και μεγάλη καταστροφή του βιοτόπου των Χασίων. Σπάνια είδη ζωών και φυτών θα επηρεαστούν και πιθανός θα είναι μη αντιστρεπτές οι επιπτώσεις. Όλη η περιοχή θα αλλάξει τελείως όψη. Να θυμίσουμε πως ο κύριος λόγος επαναχάραξης  του αυτοκινητοδρόμου Ε-65 ήταν αυτός ακριβώς ο βιότοπος των Χασίων!

Συγχρόνως κατατέθηκε στο ΗΠΜ νέα ΜΠΕ για ΑΙΟΠΑ στο Μαλακάσι στη θέση «ΚΟΚΟΥΡΕΛΟΣ» της ΤΚ Μαλασίου. Ένα ΑΙΟΠΑ μέσα στην καρδία της Πίνδου με εξίσου σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ασπροπόταμος ώρα μηδέν!

Το Δίκτυο Φορέων Πολιτών για την Πρσοτασία του Ασπροποτάμου ενημερώνει τον Δήμο Μετεώρων και τον δήμο Πύλης ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται Αρμαγεδώνας από καταθέσεις ΜΠΕ για αιολικά πάρκα σε όλη την περιοχή του δήμου Μετεώρων και Πύλης με έμφαση στην στην περιοχή του Ασπροποτάμου. Δεν υπάρχει πια χρόνος για συζητήσεις και υπεκφυγές. Είναι επιτακτική ανάγκη οι Δήμοι και τα τοπικά συμβούλια να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ενεργήσουν άμεσα ασκώντας πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις και εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση αυτών των έργων που θα μετατρέψουν τον Ασπροπόταμο από φυσικό παράδεισο σε βιομηχανικό τοπίο.

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης