Παρασκευή 21.06.2024 | Εορτάζουν: Αφροδίσιος, Αφροδισία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μπαίνουν στο μικροσκόπιο επιστροφές φόρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ27.05.2024 | 11:49 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο «ραντάρ» της ΑΑΔΕ βρίσκονται χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας. Μετά την υπόθεση διαφθοράς στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή για τη διενέργεια εσωτερικών ελέγχων, δειγματοληπτικά, τόσο σε εφορίες, από όλη την Ελλάδα σε πρώτη φάση, όσο και στο κεντρικό σύστημα.

Ετσι, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προέβλεπε για φέτος τη διενέργεια 4.000 ελέγχων στις επιστροφές φόρου τώρα ο αριθμός αυτός θα είναι μεγαλύτερος.

Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών φόρων, με χρήση διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Μέχρι το τέλος του 2024, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να επιστρέψει φόρους ύψους 6,588 δις. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα βάζοντας «γκάζια» στη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ και δρομολογώντας την άμεση επιστροφή φόρων σε ποσοστό άνω του 95% για όλες τις φορολογίες. Ειδικότερα για τον ΦΠΑ όπως προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ στόχος είναι η διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, η αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση και η αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠA.

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα που δικαιούνται και μάλιστα σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την ημέρα που υπέβαλαν τη δήλωση τους. Περίπου 1 στους 4 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου διαπίστωσε ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε στον συμψηφισμό της επιστροφής με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή με άλλες οφειλές.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη. Για άλλους 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ . Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ. Μέχρι στιγμή η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 29,32 εκατ. ευρώ σε 126.901 φορολογούμενους ή στο 90,69% που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση από την οποία προέκυψε εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ αρχικά οι δικαιούχοι επιστροφών φόρου, ελέγχονται εάν έχουν οφειλές στην Εφορία ή στον ΕΦΚΑ και γίνεται η ανάλογη παρακράτηση στο σύνολο ή σε μέρος του ποσού της επιστροφής. Παράλληλα γίνονται και έλεγχοι εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές, από τρέχουσες υποχρεώσεις.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης