Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Μπλοκαρισμένες 6.303 ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες στο νομό Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ11.01.2020 | 12:46 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Αυτό που αναμενόταν σε ότι αφορά στις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών επιβεβαιώθηκε. Αυτή τη στιγμή έχουν «μπλοκαριστεί» 170.000 αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί από πολίτες ανάμεσα σε αυτές και 6.303 ενστάσεις στο νομό Τρικάλων.

Με βάση τις προτάσεις ομάδας εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από το υπουργείο η λύση είναι στο να υποστηριχθούν οι Διευθύνσεις Δασών στο έργο τους με την πρόσληψη ειδικών με σύμβαση έργου και να δοθεί οικονομικό κίνητρο στους υπαλλήλους που συμμετέχουν στις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων.

Για την εξέταση των αντιρρήσεων σταδιακά ιδρύθηκαν 142 επιτροπές σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το έργο τους εκτελείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς έχουν εξετάσει μόλις περί τις 9.000, ήτοι το 5%. Βέβαια, η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων φαίνεται να είναι στην καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, με τις ενστάσεις να ξεπερνούν ακόμη και τις 15.000 όπως συμβαίνει στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι Διευθύνσεις Δασών ουσιαστικά προετοιμάζουν τις αντιρρήσεις, ώστε να εξεταστούν ευκολότερα από τις επιτροπές: τις κατηγοριοποιούν, τις ομαδοποιούν (εφόσον αφορούν την ίδια περίπτωση), τις τοποθετούν στο κατάλληλο χαρτογραφικό υπόβαθρο κ.λπ. Ωστόσο οι Διευθύνσεις Δασών (οι οποίες, πρέπει να σημειωθεί, υπάγονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και άρα στο υπουργείο Εσωτερικών, όχι στο υπουργείο Περιβάλλοντος) είναι κατά κανόνα υποστελεχωμένες, ενώ οι υπάλληλοί τους έχουν συχνά και άλλα, παράλληλα καθήκοντα. Έτσι η «τροφοδοσία» των επιτροπών με τις αντιρρήσεις καθυστερεί σημαντικά.

Οι περισσότερες ενστάσεις αφορούν την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων (16.440), Λακωνίας (15.379), Μεσσηνίας (15.224), Λάρισας (15.131), Αχαΐας (11.986) και Κοζάνης (10.003).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ