Κυριακή 26.06.2022 | Εορτάζουν: Μακάριος, Μακάρης, Μακαράς, Μακαρία, Μακάρω, Μακαρίτσα, Μακαρούλα

Μπροστά σε πολλές προκλήσεις ο νέος Μεξικανός πρόεδρος

ΔΙΕΘΝΗ02.07.2018 | 4:08 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η βία που συνδέεται με το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ,  είναι οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες  που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος του Μεξικού,  Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ που κατήγαγε μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές και θα αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο.

Το 2017 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ ανθρωποκτονιών, 25.324, σύμφωνα με τις αρχές. Η βία αμαύρωσε και την προεκλογική εκστρατεία, με περισσότερους από 150 πολιτικούς να έχουν δολοφονηθεί, μεταξύ των οποίων 48 υποψήφιοι.

«Εγκληματικές οργανώσεις μάχονται για την καλλιέργεια παπαρούνας ή οποίου, τη διακίνηση ηρωίνης και πιστεύω ότι η βία δεν θα μειωθεί προτού περάσει καιρός», εξήγησε ο Μάικ Βίτζιλ, πρώην πράκτορας της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA).

Ο πρόεδρος «θα χρειαστεί μια πολύ διαφορετική στρατηγική», εκτιμά ο ειδικός αυτός αναφερόμενος στην εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, γεγονός που οδήγησε στον κατακερματισμό των καρτέλ σε πιο μικρούς και βίαιους πυρήνες.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς βρισκόταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπραδόρ. Είναι επίσης ένα από τα προβλήματα που προκαλεί τη μεγαλύτερη αγανάκτηση μεταξύ των Μεξικανών.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτα έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα, μεταξύ των οποίων και η αγορά από τη σύζυγό του ενός πολυτελούς σπιτιού αξίας 7 εκατομμυρίων ευρών από έναν εργολάβο ο οποίος αναλαμβάνει δημόσια έργα.

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), για την οποία γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μεξικού, των ΗΠΑ και του Καναδά, φράσει τον οικονομικό ορίζοντα της χώρας.

Για το Μεξικό, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει συμφωνία, καθώς το 80% των εξαγωγών του είναι προς τις ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά τον Ιούλιο και να συνεχιστούν ως το 2019.

Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον όταν εκατοντάδες οικογένειες που έφυγαν από χώρες της Κεντρικής Αμερικής για να γλιτώσουν από τη βία και τις διώξεις έφτασαν στις ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο μέσω του Μεξικού.

Το πρόβλημα περιπλέχθηκε περαιτέρω εξαιτίας της σκληρής στάσης που τήρησε η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ζήτησε τον χωρισμό των παιδιών των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους που συλλαμβάνονταν στα σύνορα με το Μεξικό.

Η νέα κυβέρνηση του Μεξικού πρέπει «να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη» προκειμένου οι πολίτες της Κεντρικής Αμερικής να μην εγκαταλείπουν τις χώρες τους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης