Δευτέρα 17.03.2025 | Εορτάζουν: Αλέξιος, Αλέξης, Αλέκος, Αλεξία, Αλέξα, Γερτρούδη

Χαμηλοί μισθοί, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αυξημένο κόστος ζωής

ΤΟΠΙΚΑ 04.01.2025 | 8:02 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι χαμηλοί μισθοί, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (μερική απασχόλησή, εκ περιτροπής κ.ο.κ.), το αυξημένο κόστος ζωής και η ακρίβεια να αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για τους  ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι τρικαλινοί εργαζόμενοι τη χρονιά που έφυγε, ενώ το νέο έτος κάθε άλλο παρά αισιόδοξο προμηνύεται.

«Ακρίβεια, αυξήσεις σε μισθούς που δεν υπάρχουν, εργασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις και εργαζόμενοι που πρέπει διαρκώς να διεκδικούν τα κεκτημένα, σε ότι αφορά στα εργασιακά τους δικαιώματα» τόνισε στην «ΕΡΕΥΝΑ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων κ. Δημήτρης Αρμάγος.

Σύμφωνα με τη Εurostat (2023), στην τελευταία θέση της ΕΕ, κάτω και από τη Βουλγαρία, έχει υποχωρήσει η αγοραστική δύναμη του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα.

Μάλιστα, κατά την περίοδο 2024-2027 ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 15% και ο φόρος εισοδήματος κατά 41%, ενώ για την περίοδο 2020-2027 ο μέσος ετήσιος μισθός θα αυξηθεί κατά 32% και η φορολογία εισοδήματος κατά 114%.

Ειδικά για την πενταετία 2020-2024, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ μεικτά στα 830 ευρώ μεικτά και την αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% το 2023 και κατά 3,1% το 2024, η μεταβολή του μέσου μεικτού ετήσιου μισθού είναι 14,25% και η μεταβολή τού φόρου εισοδήματος είναι 48,9%.

Σύμφωνα με τον κ. Αρμάγο η χρονιά που ήρθε, κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι για τους εργαζόμενους και απηύθυνε κάλεσμα  να συσπειρωθούν στα σωματεία της για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους .

Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες που ήρθαν στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ήταν αρκετές και την χρονιά που πέρασε. Ωστόσο, δεν υπήρξαν καταγγελίες για την μη καταβολή του χριστουγεννιάτικού δώρου.

«Αυτό δε σημαίνει ότι όλα κύλησαν ομαλά. Οι εργαζόμενοι φοβούνται να προχωρήσουν σε καταγγελίες για να μην χάσουν την δουλειά τους ή θα στοχοποιηθούν, αλλά για αυτό υπάρχει το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων. Να είναι δίπλα τους και μέσα από τις υπηρεσίες ελέγχου να μην χάνεται κάποιο από τα δικαιώματα τους» πρόσθεσε.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων   βρίσκονται οι διεκδικήσεις για υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, η απόσπαση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και η κατοχύρωση δικαιωμάτων, η ακύρωση στην πράξη αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων, όπως αυτές για την 6ήμερη εργασία και    13ωρη ημερήσια εργασία, η πάλη για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Από τη συλλογική συζήτηση των συνδικάτων και το πρόγραμμα δράση τους δεν λείπουν η πάλη  ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά μέτωπα σε Ουκρανία και  Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των άλλων, το Ε.Κ. Τρικάλων διεκδικεί :

  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Απαγόρευση της 6ήμερης εργασίας.
  • Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ανοίξει την ομπρέλα της απελευθέρωσης και επιτρέπουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων τις Κυριακές.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών και των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης