Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown

ΕΛΛΑΔΑ21.07.2020 | 5:18 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε αυξημένη επαγρύπνηση κάλεσε τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή στα μέτρα υγιεινής και προστασίας κατά την πρώτη ενημέρωσή του γα την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η πλειοψηφία των εισαγόμενων κρουσμάτων είναι από τις βαλκανικές χώρες, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν «ορφανά» κρούσματα με την έννοια ότι περιφέρονται διάσπαρτα στην κοινωνία με κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, αλλά τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα.

Αναφορικά με τα πανηγύρια είπε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του μήνα.

Στατιστικά στοιχεία

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Ιουλίου, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 4.007 κρούσματα, εκ των οποίων 435 παραμένουν ενεργά, 1.030 έχουν λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο, 2.347 ανάρρωσαν σπίτι και 195 κατέληξαν.

Ανοίγουμε τη χώρα στον τουρισμό με ασφάλεια, είπε, προσθέτοντας ότι θέσαμε σε εφαρμογή σύγχρονο σύστημα.

«Χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά. Πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουμε διασφαλίσει», είπε ο υφυπουργός.

Όπως είπε από 1 – 19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 , από τα χερσαία σύνορα 248.660. Παράλληλα, ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497. Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 από 1- 19 Ιουλίου, 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία.

Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία

«Καταδικάζουμε τα φαινόμενα συνωστισμού.  Μας λυπούν μαζικές συγκεντρώσεις. Δεν είναι αυτές οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά , προσθέτοντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, καλώντας τους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση και σε επιφυλακή.

«Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όπως είπε προχωράμε σε μαζικούς ελέγχους. Από τις  1-19 Ιουλίου έγιναν 7.379 έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν πρόστιμα και διακοπές λειτουργίας.

 

Οχι σε γενικά lockdown

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα. Ωστόσο εκτίμησε ότι όπου χρειαστεί θα ληφθούν τοπικά μέτρα.

Είναι νωρίς να πω οτιδήποτε για την απαγόρευση των πανηγυριών τον Αύγουστο, άλλωστε όπως είπε η απαγόρευση ισχύει έως τα τέλη Ιουλίου, παραπέμποντας τότε για τις όποιες αποφάσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι και τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε αυτό το καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια, αφού ο κίνδυνος από τον συνωστισμό είναι σημαντικά υψηλότερος.

Αμιγώς ιατρικό το θέμα της μάσκας, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς ερωτηθείς σχετικά για τις διαφανείς πλαστικές μάσκες που φορά το προσωπικό αρκετών καταστημάτων. Οπως είπε θα κάνει σχετικές  παραπομπές για το θέμα στο υπουργείο Υγείας καθώς πρόκειται για ζητήματα που δεν αφορούν το δικό μας αντικείμενο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ