Τετάρτη 12.06.2024 | Εορτάζουν: Ονούφριος, Ονούφρης, Ονουφρία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Χάσμα μισθών και δεξιοτήτων ανάμεσα στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ04.10.2023 | 7:58 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Χάσμα χωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων στη βιομηχανία και το ποσοστό συμμετοχής του κλάδου στη συνολική απασχόληση στη χώρα. Την ίδια στιγμή, καθόλου κολακευτικά δεν είναι τα στοιχεία σε σχέση με το επίπεδο των δεξιοτήτων και προσόντων των εργαζομένων στη βιομηχανία, αλλά και την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτιση στη χώρα μας εν συγκρίσει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Θετική πρωτιά μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ αποτελεί για την Ελλάδα το γεγονός ότι η βιομηχανία παρέχει τις καλύτερα αμειβόμενες δουλειές σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται ανάγλυφα στην έρευνα του ΣΕΒ με θέμα «η συμβολή της βιομηχανίας στην οικονομία», που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί στη βιομηχανία, λαμβάνουν κατά μέσο όρο €26.100 το χρόνο (2022). Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα καταγράφει πτωτική πορεία διαχρονικά (-12% vs 2010), καθώς οι απολαβές υποχωρούν, ενώ στον τομέα της απασχόλησης οι απώλειες των προηγούμενων ετών καλύπτονται.

Σε σύγκριση με την ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, στη 14η θέση, με την ετήσια αμοιβή να αποτελεί τα 2/3 των ετήσιων απολαβών των εργαζομένων στη βιομηχανία σε επίπεδο ΕΕ (€39.400).

Σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες της Δανίας εισπράττουν κάθε χρόνο άνω των €77.000 (1η θέση στην ΕΕ). Αντιθέτως, Τσεχία και Πορτογαλία υπολείπονται της Ελλάδας, στη 18η και 21η θέση αντίστοιχα, με τις επιδόσεις τους όμως να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Η βιομηχανία προσφέρει υψηλότερες απολαβές σε σχέση με τους περισσότερους κλάδους. Το 2022, η μέση ετήσια αμοιβή στη βιομηχανία υπερέβη το αντίστοιχο μέγεθος στο σύνολο της οικονομίας κατά 31,7%. Η διαφορά αυτή, κατατάσσει την Ελλάδα στην 1η θέση της ΕΕ, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. να βρίσκεται στο 4,7%.

Οι εργαζόμενοι υψηλών δεξιοτήτων αποτελούν το 22,5% των θέσεων του κλάδου, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 23η. Το εν λόγω ποσοστό είναι αυξημένο κατά 3,5 π.μ. σε σχέση με το 2010. Η επίδοση αυτή υποδηλώνει τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης