Σάββατο 25.06.2022 | Εορτάζουν: Λίβιος, Λίβας, Λιβύη, Έρως, Έρωτας, Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα

Χιλιάδες αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

ΕΛΛΑΔΑ23.10.2019 | 4:57 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Χιλιάδες φοιτητές έχουν καταθέσει αιτήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες της προθεσμίας που είχε ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μέχρι το πρωί της Δευτέρας  είχαν καταθέσει αιτήσεις 6.371 άτομα εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί 5.445 ενώ για τις μετεγγραφές που αφορούν σε αδέλφια φοιτητές έχουν κατατεθεί 2.531 αιτήσεις.

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Γιάννη Δελή αναφέρθηκε στη διαδικασία των αιτήσεων ενώ εξαπέλυσε «πυρά» στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε ότι η ομαλότητα στη διαδικασία επιτεύχθηκε επειδή το Υπουργείο Παιδείας  κατάφερε να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στο θέμα των μετεγγραφών, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα μέσα σε ένα πρόχειρο και άναρχο τοπίο – όπως είπε –  που άφησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υφυπουργός, οι μετεγγραφές ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου και μέχρι το πρωί της Δευτέρας 21/10 είχαν οριστικοποιηθεί 5.445 αιτήσεις από τις συνολικά 6.371 που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ για τις μετεγγραφές αδελφών είχαν γίνει 2.531, από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί οι 2.034. Για πρώτη φορά, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η διαδικασία για τις κατ’ εξαίρεση αιτήσεις μετεγγραφών.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας λήγει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των ΑΕΙ, λόγω των αλλαγών που υπήρξαν στο μέσο της χρονιάς με το νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης, τις συγχωνεύσεις και τις μετονομασίες τμημάτων καθώς και την «πανεπιστημιοποίηση» των ΑΕΙ ο αριθμός των φετινών μετεγγραφών αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ και δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 10 με 11 χιλιάδες.

Τα στοιχεία για το 2018

Την περσινή χρονιά ο αριθμός των φοιτητών που άλλαξαν τμήμα έφτασε σχεδόν τους 8.500. Αν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία για τις πέντε κατηγορίες μετεγγραφών φαίνεται ότι:

Α) Γενική κατηγορία με ποσοτικό περιορισμό (15% επί του αριθμού των εισακτέων): 8412 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 5474, δηλ. ποσοστό 65,07%.

Β) Ειδική κατηγορία χωρίς ποσοτικό περιορισμό: 230 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 224, δηλ. ποσοστό 97,4%.

Γ) Ειδική κατηγορία Ελλήνων φοιτητών της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης: 83 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 62, δηλ. ποσοστό 74,7%.

Δ) Ειδική κατηγορία φοιτητών κυπριακής καταγωγής: 33 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 33, δηλ. ποσοστό 100%.

Ε) Αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές: 3298 αιτήσεις για μετεγγραφή και έγιναν δεκτές 3189 δηλαδή ποσοστό 96,7%.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης