Κυριακή 29.01.2023 | Εορτάζουν: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία

Χιλιάδες φορολογούμενοι εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ16.07.2022 | 1:27 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ταχύτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές πληρώνονται οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο. Τα κρατικά ταμεία γεμίζουν από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους εφάπαξ. Η εξέλιξη αυτή βοηθάει την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της και συγκεκριμένα στη στήριξη των νοικοκυριών λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ήδη μέχρι στιγμής 46.000 επιχειρήσεις έχουν πληρώσει εφάπαξ την επιστρεπτέα προκαταβολή, κερδίζοντας και επιπλέον έκπτωση 15%, ενώ δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ σε μία δόση. Αντίστοιχα, δεν είναι λίγοι και οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ αρκετοί εξόφλησαν το ποσό που τους αναλογεί, καθώς πλήρωσαν μέσω τραπεζικών καρτών. Οι ανωτέρω εξελίξεις φουσκώνουν τον κρατικό κορβανά και η καλή πορεία των εσόδων συνεχίστηκε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Ιούνιο αλλά και το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καταγράφονται τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία στις πληρωμές φόρων:

  1. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Περισσότερες από 108.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν το κρατικό δάνειο. Εξ αυτών οι 46.000 έχουν πληρώσει εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.
  2. ΕΝΦΙΑ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν πληρωθεί 1,2 δισ. ευρώ σε σύνολο βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ 2,1 δισ. ευρώ. Σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών έχει καταβληθεί το 57% του φόρου, ο οποίος σημειωτέον μπορεί να αποπληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.
  3. Φόρος εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι η ροή δηλώσεων είναι σχετικά χαμηλή, εντούτοις ήδη έχουν πληρωθεί στο Δημόσιο από τα φυσικά πρόσωπα φόροι ύψους 447 εκατ. ευρώ. Το χρεωστικό ποσό από τις μέχρι τώρα εκκαθαρίσεις ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ