Τετάρτη 27.09.2023 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Χιλιάδες νέους «ελεγκτές» απέκτησε η ΑΑΔΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ20.10.2022 | 5:12 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Περισσότεροι από 130.000 πολίτες έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι του ελέγχου της γνησιότητας των αποδείξεων, με την ΑΑΔΕ να έχει δεχθεί μέσα σε ένα μήνα από την ενεργοποίηση της εφαρμογής “Appodixi” 43.852 καταγγελίες.

Από τις καταγγελίες αυτές, 24.083 είναι ανώνυμες και 19.769 επώνυμες με το μεγαλύτερο αριθμό των καταγγελιών να αφορά αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν έχουν διαβιβαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

Οι πολίτες σκανάρουν αποδείξεις και οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ερευνούν και αξιολογούν τις καταγγελίες τους  και ανάλογα αναλαμβάνουν δράση ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει χρηματική αμοιβή ανάλογα με την αξία της απόδειξης σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις «μαϊμού» αποδείξεων.

Πάντως, ο χρόνος «τελειώνει» για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κόβουν αποδείξεις αλλά «ξεχνούν» να διαβιβάσουν τα στοιχεία των πωλήσεων λιανικής στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα και «λουκέτα» σε όσους δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες για τη διαβίβαση στην ειδική εφαρμογή e-send των στοιχείων λιανικών πωλήσεων εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων.

Εκπρόσωποι της αγοράς έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για την επιβολή των προστίμων με την ΓΣΕΒΕΕ να αναφέρει ότι δεν έχουν επιλυθεί ψηφιακά και τεχνικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν τον κίνδυνο άδικων προστίμων για τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά τη λειτουργία του e-send, όπως:

– σοβαρές δυσλειτουργίες κατά την υποδοχή των δεδομένων των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.)

– δεν διαλειτουργεί πλήρως με το myDATA, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος της ενημέρωσης των επιχειρήσεων.

– δεν έχουν καθοριστεί καθόλου εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως η απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργία των Φ.Η.Μ.

Σήμερα το 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA».  Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν στην ΑΑΔΕ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης