Τετάρτη 06.12.2023 | Εορτάζουν: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ

Δ. Καλαμπάκας: Η προοπτική του Open Mall και τα αγκάθια που προέκυψαν

ΤΟΠΙΚΑ19.07.2018 | 1:05 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) εξέφρασε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής, που από την πλευρά του τόνισε ότι θα θέσει το ζήτημα σε προτεραιότητα.

Το σίγουρο είναι πως ο Δήμος έχει πάρει ζεστά το θέμα καθώς όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γιώργος Δήμου, που παρευρέθηκε στη συνάντηση, ο Δήμος ζήτησε από το νέο Δ.Σ. ορισμένα στοιχεία, ώστε να μπορέσει να κάνει καταρτίσει τη σχετική μελέτη που χρειάζεται.

Το θέμα είναι πως χθες προέκυψε πρόβλημα με τις προϋποθέσεις όσον αφορά το θέμα των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν τα αναγκαία κριτήρια στην Καλαμπάκα. Ο Δήμος πίστευε πως κάποιο οδοί είναι χαρακτηρισμένοι ως ήπιας κυκλοφορίας, αφού είχαν γίνει παρεμβάσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν χαρακτηριστεί ποτέ. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Σινάνη ο Δήμος θα προσπαθήσει να λύσει το θέμα, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην προλάβει τις προθεσμίες.

Πάντως, αν τελικά λυθεί το πρόβλημα, θα υπάρξει και νέα συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί και πάλι το θέμα, ενώ θα δοθούν και τα στοιχεία που ζήτησε ο Δήμος. Σύμφωνα με τον κ. Δήμου πρόθεση όλων είναι να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες. Έτσι, παρά τη θερινή ραστώνη, φαίνεται πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα έχει προωθηθεί το θέμα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα κληθούν οι δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους σε κοινά σχήματα να καταθέσουν κοινή πρόταση που θα αφορά στη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου στο δήμο. Σε περίπτωση που ο εμπορικός σύλλογος δεν συμφωνεί, τότε ο δήμος θα μπορεί να καταθέσει σχετική πρόταση από κοινού με το επιμελητήριο της περιοχής.

Ο δήμος θα μπορεί να λάβει κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ και ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο για το δικό του κομμάτι παρεμβάσεων θα διαχειριστεί ένα ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει.

Σημειώνεται ότι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν είναι μέλη του συλλόγου.

Σε ό,τι αφορά στα πληθυσμιακά κριτήρια, για την ηπειρωτική χώρα αφορά σε πόλεις με κατοίκους από 5.000 και πάνω και για τη νησιωτική χώρα πόλεις με 2.500 και πάνω. Δηλαδή το ποσό που θα διαχειριστεί ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο ανέρχεται, το λιγότερο, στα 100.000 ευρώ και το επιμελητήριο ή ο εμπορικός σύλλογος είναι αυτοί που θα δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν στην ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής παρέμβασης με αλλαγή των προσόψεων, επί τη βάσει μίας αρχιτεκτονικής μελέτης που θα έχει αναθέσει ο δήμος και θα αφορά στην ταυτότητα που θα έχει η περιοχή.

Στο κοινό σχέδιο το πρώτο βήμα είναι να καθοριστεί η περιοχή παρέμβασης, η οποία θα είναι τουλάχιστον 400 μέτρα, είτε υφιστάμενος πεζόδρομος είτε δρόμος, αλλά στο τέλος της δράσης θα παραδοθούν 400 μέτρα πεζοδρομημένος ή ήπιας κυκλοφορίας δρόμος ή συνδυασμός αυτών των δύο και στο εγχείρημα θα συμμετέχει τουλάχιστον το 70% των επιχειρήσεων που αφορά η παρέμβαση και δεν μπορεί το 70% να είναι λιγότερο αριθμητικά από 50 επιχειρήσεις.

Ο δήμος για το 1,5 εκατ. ευρώ θα κάνει παρεμβάσεις για αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, όπως παρεμβάσεις για τις υποδομές, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, το μικροκλίμα, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης