Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ21.09.2020 | 8:08 μμ
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα
Οι στιγμές καταστροφής πύκνωσαν μέσα σε ένα απόγευμα. Σε ελάχιστες ώρες, το Μουζάκι, τα γύρω χωριά και οι οικισμοί έζησαν έναν εφιάλτη για τον οποίο δεν τους είχε προειδοποιήσει κανείς. Η καταιγίδα Ιανός, δεν άφησε τίποτα όρθιο φέρνοντας στο φως προβλήματα υποδομών και αφήνοντας μια περιοχή στο έλεος της καταστροφής. Ένας τόπος που θα μοιάζει για πολύ καιρό ακόμη σαν ανοιχτή πληγή.
Οι πρώτες ώρες
Βρεθήκαμε στο σημείο και μιλήσαμε με τους ανθρώπους που αντιλήφθηκαν πρώτοι ότι όσα θα ακολουθήσουν θα είναι πρωτόγνωρα. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μουζακίου συναντήσαμε την Πυροσβέστη που ήταν στο τηλεφωνικό κέντρο το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως μας είπε «Τα πρώτα τηλεφωνήματα με έκαναν αρχικά να ανησυχήσω. Ξεκίνησαν από τις ορεινές περιοχές και όλο και πύκνωναν. Αρχικά μιλούσαν για απειλητικούς χειμάρρους που έκλειναν δρόμους, έπειτα τα γεφύρια, και κατέβαιναν όλο και πιο χαμηλά. Με όσες δυνάμεις είχαμε η πρώτη αντίδραση ήταν αστραπιαία για να σωθεί κόσμος».
Λίγο αργότερα τα νερά κατέβηκαν ορμητικά στον Πάμισο, δίπλα ακριβώς από το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μιλώντας με τους Πυροσβέστες, έγινε σαφές ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τη διαχείριση της έκτακτης και τόσο σοβαρής ανάγκης. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, ενώ το Μουζάκι κινδύνευε και τα πρωτόγνωρα φαινόμενα χτύπησαν την περιοχή, πυροσβέστες της μονάδας, βρισκόταν σε φωτιά στον Έβρο!
Παρελθόν Κ.Υ. Μουζακίου και γέφυρες
Το Κέντρο Υγείας κατά τις πρώτες ώρες του κατακλυσμού έγινε στην ουσία κυματοθραύστης. Όπως μας είπανε άνθρωποι από την περιοχή, το νερό στην κοίτη του ποταμού ήταν τόσο ορμητικό που σχημάτιζε κύμα και χτυπούσε ανελέητα το κτίριο. Άμεσα και με το προσωπικό ανάστατο λαμβάνεται η σωτήρια απόφαση να μεταφερθεί στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Μουζακίου.
Λίγη ώρα αργότερα, το Κέντρο Υγείας καταρρέει μαζί με τον περιφερειακό δρόμο Μουζακίου από την παλαιά γέφυρα μέχρι και την νεότερη. Η πρώτη φαίνεται – παρά την κακή της κατάσταση – να αντέχει και να αποτελεί ανάχωμα για τη σωτηρία της δεύτερης η οποία ωστόσο, άνοιξε σε πολλά σημεία της. Το Μουζάκι κόβεται στα δύο. Μένει σκοτεινό για τις επόμενες μέρες και χωρίς νερό και χωρίς τηλεφωνία σε όλο τον δήμο. Λίγο πιο πάνω η κατάρρευση όλων των γεφυριών που συνέδεαν το Μουζάκι με τα χωριά της Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρας κόβει κάθε σύνδεση με 400 περίπου άτομα που μένουν εγκλωβισμένα στα χωριά.
Το νερό λένε κάποιοι, γύρισε στην κοίτη του. Μέχρι και την Κυριακή οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση. Διαπιστώνουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ αρχίζουν να έχουν εικόνα από τα γύρω χωριά που σε πολλές περιπτώσεις μένουν αποκλεισμένα. Ο δρόμος και προς της ΔΕΗ έχει καταρρεύσει. Παλαιότεροι κάτοικοι θυμούνται ότι τα κομμάτια που παρέσυρε ο χείμαρρος είναι εκείνα που «περίσσευαν» αφού η κοίτη του κάποτε, κατά τη σύγχρονη εποχή ήρεμου Παμίσου, μπαζώθηκε και μέσα στις δεκαετίες απέκτησε αστική ανάπτυξη και λειτουργικότητα.
Καταστροφή και για επαγγελματίες
Αν και το νερό δεν προχώρησε στην αγορά του Μουζακίου, η καταστροφή ήρθε και για τους επαγγελματίες. Κάποια στιγμή και αφού αποκαταστάθηκε μερικώς για λίγες ώρες το ρεύμα το βράδυ του Σαββάτου, συναντούμε τους πρώτους επαγγελματίες να ανοίγουν τα φώτα στις επιχειρήσεις τους για να «καθαρίσουν» από τα χαλασμένα προϊόντα. Φτάνοντας στο Ζαχαροπλαστείο του Σέμπρου, εκατοντάδες υλικά και γλυκά πετάγονται στα σκουπίδια. Το ίδιο και αλλού: σε κρεοπωλεία, μίνι μάρκετ κοκ.
Το φως διακόπτεται και επανέρχεται μέχρι και την Κυριακή με τους συναγερμούς να θυμίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αποκλεισμένοι και προσπάθεια χωρίς μέσα
Το απόγευμα της Κυριακής συναντήσαμε τον Δήμαρχο κ. Φάνη Στάθη. Η κατάσταση που μας περιγράφει είναι αποκαρδιωτική. Ένα παιδί που κατοικούσε στα ορεινά με οξεία αμυγδαλίτιδα και το οποίο μέσα σε αυτό το χαμό έπρεπε να μεταφερθεί σε ιατρείο, κατάφεραν να το περάσουν μέσα στη φαγάνα σκαπτικού μηχανήματος. Κλιμάκια επισκέπτονται όσα κατεστραμμένα σημεία είναι προσβάσιμα, ενώ την ημέρα εκείνη τον συνόδευε ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός παντού.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ένας άνθρωπος της ΕΟΔ επισκέπτεται το γραφείο του. Αναζητούν όλοι την Ευδοκία, την νέα γυναίκα που παρέσυρε ατυχώς ο χείμαρρος με το αυτοκίνητο. Εκφράζει τη συμπαράστασή του και μιλάει για πρωτόγνωρες ποσότητες φερτών υλικών αλλά και το άνοιγμα της κοίτης κατά 70 μέτρα από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Ο δήμαρχος συντονίζει τον απεγκλωβισμό των κατοίκων της Οξυάς. Κανονίζονται τα τελευταία για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων ώστε με ελικόπτερο να μεταφερθούν στους εγκλωβισμένους και να έρθουν με εναέριο μέσο στο Μουζάκι όσοι πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Ο κάμπος βυθίστηκε…
Πιο κάτω στην Καρδίτσα και σε χωριά προς τη Λίμνη Πλαστήρα, όπως και στην Αργιθέα, η απόλυτη καταστροφή αρχίζει να φτάνει με τις πρώτες εικόνες. Ένας κόσμος που μοιάζει να τελείωσε. Αν άμεσα δεν στηριχτούν, αν άμεσα δεν γίνουν οι κινήσεις που πρέπει, ο νομός θα χάσει το μισό πληθυσμό του, τα χωριά το σύνολο σχεδόν των κατοίκων τους. Μοιάζει σαν να μεταβάλλεται πια ακόμη και ο ίδιος ο χάρτης της περιοχής.
Κοιτάζοντας κανείς όλα αυτά θα πρέπει να αναρωτηθεί τι έγινε λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε συλλογικά και συνολικά το πότε και πώς μπορεί να επέμβει ο άνθρωπος στη φύση. Δυστυχώς, χάθηκαν πολλά, ελπίζουμε να μη χαθούν περισσότερα.