Τρίτη 29.11.2022 | Εορτάζουν: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Δ. Πύλης: Γιορτάστηκαν τα 1α Σκαμπαρδώνεια στη Φιλύρα

ΤΟΠΙΚΑ07.11.2022 | 8:47 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με περισσή υπερηφάνεια γιορτάστηκαν από τον Δήμο Πύλης τα 1α ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΕΙΑ, προς τιμή του αείμνηστου Χρήστους Σκαμπαρδώνη, Ανθυπασπιστή Πεζικού στον 4ο Λόχο της ΕΛΔΥΚ, ο οποίος από τα χώματα της Φιλύρας, πολέμησε τους εισβολείς Τούρκους στην Λευκωσία το 1974. Και έδωσε την ζωή του για την Πατρίδα.

Το παρών έδωσαν και οι Αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ με καταγωγή από τον Δήμο Πύλης, που πολέμησαν και γύρισαν πίσω νικητές.

Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Φιλύρας, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Τρίκκης – Πύλης & Γαρδικίου κ.κ. Χρυσόστομο, με την παρουσία του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων τελέστηκε τόσο η θεία λειτουργία όσο και η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων.

Παρούσα η οικογένεια του Ήρωα. Η σύζυγός του, ο γιος του Φίλιππος, ο αδελφός του, οι συγγενείς του. Τιμήθηκε ο επίσης ο αείμνηστος Ηλίας Οικονόμου από την Ελάτη Πύλης Τρικάλων.

Στην σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«…Είναι μία ξεχωριστή μέρα σήμερα για την Φιλύρα και για τον Δήμο Πύλης γενικότερα. Γιατί δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι. Γιατί σήμερα τιμάμε την μνήμη του συντοπίτη μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ που έδωσε την ζωή του στον αγώνα της Κύπρου το 1974. Μαζί μας σήμερα και τα ζωντανά σύμβολα των αγωνιστών της Κύπρου, του 1974.

Τα αδέλφια μας, οι συντοπίτες μας, που ήταν παρόντες στην Λευκωσία, στην Κηρύνεια, στην Αμμόχωστο. Στην δύναμη της ΕΛΔΥΚ. Και όλους αυτούς τιμούμε σήμερα.

Και θα το κάνουμε κάθε χρόνο. Γιατί είναι χρέος μας. Γιατί στην ΚΥΠΡΟ το 1974, δεν νίκησαν οι Τούρκοι, εσείς νικήσατε».

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους Βουλευτές της ΝΔ κ. Παπακώστα και κ. Λιούτα, από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μπάρδα Κωνσταντίνο, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Ζιώζια, από την Πρόεδρο της Κοινότητας Φιλύρας την κ. Βαμπούλα Ευαγγελία. Μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μανούρας Αθανάσιος, συνταγματάρχης εν αποστρατεία, με μεστή και συγκινητική ομιλία.

Παρέστησαν η ΣΜΥ Τρικάλων, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων «ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ», αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύλης.

Στην συνέχεια  ο κ. Ζιώζιας Βασίλειος – Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – Παράρτημα Θεσσαλίας απένειμε τιμητικό έπαινο και συμβολικό χρηματικό ποσό, στην μαθήτρια του Λυκείου Πύλης κ. Οικονόμου Αλεξάνδρας του Αθανασίου, η οποία τελείωσε φέτος με την υψηλότερη βαθμολογία.

Παρόντες στην εκδήλωση και οι Διευθυντές του Λυκείου Πύλης κ. Χαντζιάρας και ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Οικονόμου Ηλίας.

Ο Δήμαρχος Πύλης και οι παριστάμενοι βουλευτές απέδωσαν τιμητικές πλακέτες σε όλους τους Ήρωες της Κύπρου το 1974, σαν ελάχιστη τιμή.

Και τους αναφέρουμε παρακάτω:

  1. ΣΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΙΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΚΑΜΠΑΡΩΝΗ, 2. Στους συγγενείς του Ηλία Οικονόμου από την Ελάτη, 3. Στον κύριο Χαντζιάρα Δημήτριο από την Πύλη, 4. Στον κύριο Καρατάσιο Σωτήριο από την Πηγή, 5. Στον κύριο Σαργιώτη Βασίλειο από την Λυγαριά, 6. Στον κύριο Καπέλο Γεώργιο από την Πιαλεία, 7. Στον κύριο Μούκα Ιωάννη από την Πύρρα, 8. Στον κύριο Μπλέτσα Δημήτριο από την Μουριά, 9. Στον κύριο Καρακίτσιο Γεώργιο από την Μεσοχώρα, 10. Στον κ. Νικόλαο Δημητρίου και, 11. Στον Ιωάννη Δημητρίου – αδέλφια που υπηρετούσαν μαζί, από την Πύλη, 12. Στον κύριο Καλκαντέρα Γεώργιο από την Πιαλεία, 13. Στον κ. Ντάκο Νικόλαο από την Πιαλεία και, 14. Στον κ. Λαζογιάννη Δημήτριο από το Ροπωτό.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης