Κυριακή 14.04.2024 | Εορτάζουν: Αρίσταρχος, Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Διαβούλευση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΤΟΠΙΚΑ03.04.2024 | 9:00 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Κριτική σχετικά με τον τρόπο και το περιεχόμενο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας με ανάρτηση του, σημειώνοντας ότι «η διαβούλευση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο».

Σημειώνει ότι «η επιλογή να γίνει από κείμενο που ήταν στα αγγλικά υποβαθμίζει έως και προσβάλλει όλο το παραγωγικό σύστημα της Θεσσαλίας και ειδικά αγροτικούς συλλόγους που δεν γνωρίζουν αγγλικά».

Αιχμές  αφήνει ο κ. Κουρέτας και σε ότι αφορά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αλλά και για το ρόλο έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση για την περιφέρειας της Θεσσαλίας σε αυτό το εγχείρημα, απαντώντας ως εξής:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας λοιπόν θεωρώντας ότι η ανασυγκρότηση της περιοχής μας είναι υψίστης σημασίας και δεν είναι μια διεκπεραίωση, ξεκινά μια ουσιαστική διαβούλευση με μια διημερίδα το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα που θα μιλήσουν πάνω από 30 επιστήμονες και φορείς. Αυτή η συζήτηση θα μεταφερθεί σε κάθε δήμο και θα κρατήσει όλο το 2024 για να μπορέσει ο κάθε φορέας να εκφραστεί. Η διαβούλευση είναι ύψιστη διαδικασία όχι ξεπέτα. Στη διαβούλευση έχουν κατατεθεί πάνω 10 μεγάλα κείμενα από συναδέλφους της ομάδας που έχω συστήσει».

Αναλυτικά ο κ. Κουρέτας αναφέρει:

«Η διαβούλευση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Η επιλογή να γίνει από κείμενο που ήταν στα αγγλικά υποβαθμίζει έως και προσβάλλει όλο το παραγωγικό σύστημα της Θεσσαλίας και ειδικά αγροτικούς συλλόγους που δεν γνωρίζουν αγγλικά. Όταν πραγματικά αναζητάς διαβούλευση δίνεις χρόνο. Όχι 15 μέρες που έγιναν 25 χθες. Θα μπορούσε η διαβούλευση να είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αν πραγματικά θέλουμε να σεβαστούμε την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας λοιπόν θεωρώντας ότι η ανασυγκρότηση της περιοχής μας είναι υψίστης σημασίας και δεν είναι μια διεκπεραίωση, ξεκινά μια ουσιαστική διαβούλευση με μια διημερίδα το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα που θα μιλήσουν πάνω από 30 επιστήμονες και φορείς. Αυτή η συζήτηση θα μεταφερθεί σε κάθε δήμο και θα κρατήσει όλο το 2024 για να μπορέσει ο κάθε φορέας να εκφραστεί. Η διαβούλευση είναι ύψιστη διαδικασία όχι ξεπέτα. Στη διαβούλευση έχουν κατατεθεί πάνω 10 μεγάλα κείμενα από συναδέλφους της ομάδας που έχω συστήσει».

Αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Greenpeace Greece, η WWF Hellas σε κοινή τους ανακοίνωση εκτιμούν ότι η έκθεση της ολλανδικής εταιρείας για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας «είναι μια επικίνδυνη για όλη τη χώρα οπισθοδρόμηση σε καταστροφικά έργα εντυπωσιασμού και ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων», ενώ χαρακτηρίζουν τη διαβούλευση «παρωδία».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων «η διαβούλευση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας γίνεται στα αγγλικά, επί μιας εξαιρετικά κακογραμμένης έκθεσης που αντιβαίνει στοιχειώδεις κανόνες επιστημονικής δημοσίευσης, η οποία προωθεί τεράστια κατασκευαστικά έργα παρωχημένης γενιάς και την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων όλης της χώρας».

Και οι καθηγητές

Στο μεταξύ, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Ηλιού με δηλώσεις του (ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ) απάντησε στον κ. Λέκκα ο οποίος άσκησε κριτική στις προτάσεις της ομάδας των καθηγητών που συγκρότησε ο περιφερειάρχης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Η επιστημονική ομάδα που πλαισιώνει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας εργάζεται αφιλοκερδώς ανέφερε ένας  εκ των μελών της ο κ. Ηλιού.

Με τον τρόπο αυτό έδωσε και μια έμμεση απάντηση στα όσα ανέφερε τις προάλλες ο καθηγητής Φυσικών καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας, για τον  οποίο σημείωσε πως ήταν απαράδεκτο το ότι αμφισβήτησε  αμφισβήτησε το κύρος της επιστημονικής δουλειάς που γίνεται από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θυμίζουμε πως ο κ. Λέκκας είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ότι τα όσα προτείνονται για την Κάρλα είναι αστεία και ότι ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρετας αποφασίζει σε «κλειστό κύκλο» επιστημόνων. Τέλος χαρακτήρισε ανεδαφικά τα όσα ακούγονται για απάντληση υδάτων.

Ο Νίκος Ηλιού δεν παρέλειψε να αναφέρει πως για κάθε πρόταση που έχει γίνει στον περιφερειάρχη υπάρχει επιστημονική δουλειά αφιλοκερδώς, αφήνοντας να εννοηθεί με έμμεσο τρόπο ότι κάποιοι ζητούν χρήματα για μελέτες ακόμη και αν δεν είναι στο επιστημονικό τους πεδίο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης