Δευτέρα 14.06.2021 | Εορτάζουν: Ελισσαίος, Ελισσώ, Ελισώ, Νήφων

Διαξιφισμοί στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12.06.2020 | 6:22 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Φωτιές άναψε στη βουλή η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα και η κατάθεση στα πρακτικά της βουλής, της απόφασης του Eurogroup, για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πλεονάσματα 3,5% για το 2021.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αποκάλεσε ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε να απολύσει τους συνεργάτες του που -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- τον παρασύρουν σε τέτοια λάθη.

Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας  απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και διαβάζοντας ένα χαρτί τόνισε ότι στα συμπεράσματα του Eurogroup του Μαρτίου γίνεται αναφορά σε πλεόνασμα το 2021.  «Το υπογράψατε αυτό;» ρώτησε ρητορικά ο Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας το στα πρακτικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τόνισε ότι «οι θεσμοί βάλανε μια φύτρα που θα σας λένε ότι δεσμευτήκατε σε πλεόνασμα για το 2021.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα συμπεράσματα του Eurogroup δεσμεύουν την κυβέρνηση για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Αυγούστου του 2020.

«Δηλαδή εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης εσείς δεσμεύεστε ότι θα επανέλθουμε σε πλεονάσματα το 2021 και δεσμεύεστε ότι θα αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας την 1η Αυγούστου του 2020. Με συγχωρείτε δηλαδή, αλλά αν αυτά τα φέρατε εδώ για να πανηγυρίσετε, αυτό το χαρτί εδώ, η απόφαση του Eurogroup που εκδόθηκε προχτές, δεν είναι για να πανηγυρίσουμε αλλά για να μπούμε σε βαθύ στοχασμό για το τι μέλει γενέσθαι, το τι έρχεται και σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας και σε ότι αφορά όμως… Ξέρετε όμως τι σημαίνει επαναφορά σε πλεονάσματα, όταν εσείς λέτε ότι θα έχουμε έλλειμμα το 2020;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τις κυβερνητικές προβλέψεις για έλλειμμα 4,7% φέτος και αναρωτήθηκε «πόσο πρέπει να έχουμε ανάπτυξη για να πάμε σε πλεονάσματα το 2021;» για να προσθέσει πως αυτό σημαίνει ότι «αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε μια διαπραγμάτευση εν μέσω βαθιάς ύφεσης για το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας που θα ξαναφέρετε, τον Απρίλιο του ’21, όταν θα συζητάτε για μεσοπρόθεσμο ή το Δεκέμβριο του ’20 όταν θα συζητάτε τον προϋπολογισμό».

«Αυτή είναι η εικόνα, γιατί την ωραιοποιείτε;», συνέχισε, σχολιάζοντας: «Εκτός αν έχετε σκοπό να δραπετεύσετε, να πάτε σε εκλογές πριν να έρθουν τα μαντάτα για λουκέτα, ύφεση και ανεργία». «Πηγαίνετε να δείτε τι έχετε να πάθετε», πρόσθεσε.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αντέδρασε εντονότατα στα όσα υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το Eurogroup.

«Για να δούμε τι καταθέσατε στα πρακτικά και τι είπε το Eurogroup που εσείς επικαλεστήκατε και είπατε ότι δεσμευτήκαμε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2021» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop