Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Από τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων

Διήμερη εκδρομή στη Φλώρινα το Μοναστήρι και την Οχρίδα

ΤΟΠΙΚΑ07.12.2019 | 2:26 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Mε ρεκόρ συμμετοχής πραγματοποιήθηκε  το περασμένο Σαββατοκύριακο η εκδρομή του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων στην Φλώρινα το Μοναστήρι (Μπίτολα) και την Οχρίδα.

Εκατό μέλη και φίλοι του συλλόγου αναχωρήσαμε νωρίς το πρωί του Σαββάτου για να προφθάσουμε το τρένο και να κάνουμε την σιδηροδρομική διαδρομή δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Λίγο μετά τις οκτώ είχαμε ήδη φτάσει στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άρνισσας όπου περιμέναμε το τρένο με το οποίο ταξιδέψαμε γύρω από την λίμνη στη διαδρομή προς το Αμύνταιο και τη Φλώρινα. Η γραμμή αυτή κατασκευάστηκε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να ενώσει τις δύο τότε μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας την Θεσσαλονίκη με το Μοναστήρι. Η διαδρομή δίπλα στη λίμνη χαρίζει στους επιβάτες ωραίες εικόνες καθώς το τρένο ανεβαίνει αρκετά ψηλά χαρίζοντας πανοραμική θέα της όμορφης λίμνης.

Λίγο πριν τις έντεκα είχαμε ήδη φτάσει στη Φλώρινα, όπου είχαμε δύο ώρες καιρό για βόλτα και ανάπαυση.

Η ώρα  πέρασε και επιβιβαστήκαμε στα δύο πούλμαν για να περάσουμε τα σύνορα.

Αμέσως μετά τα διαδικαστικά των συνόρων περάσαμε στην γειτονική χώρα και κατευθυνθήκαμε στον πολύ αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο της Ηράκλειας. Η συνέχεια της εκδρομής δόθηκε στο Μοναστήρι με την επίσκεψη κατ’ αρχήν στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και με την ξενάγηση στον ωραίο κεντρικό πεζόδρομο με τα περιποιημένα όμορφα κτίσματα εκλεκτικίστικου ρυθμού, τα προξενεία των μεγάλων δυνάμεων κατά την Οθωμανική περίοδο και τις ωραίες εκκλησίες. Εκεί επισκεφθήκαμε και την ιστορική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το πολύ επιβλητικό τέμπλο.

Με το πέσιμο του ήλιου αναχωρήσαμε για την Οχρίδα, την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, όπου φτάσαμε μετά από μιάμιση ώρα ταξίδι. Το βράδυ το πρόγραμμα περιλάμβανε δείπνο και γλέντι με τραγούδια ντόπια και ελληνικά.

Κάπως έτσι τελείωσε το πρόγραμμα του Σαββάτου και ξημέρωσε η Κυριακή ηλιόλουστη και λαμπερή.

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχωρήσαμε για το μοναστήρι του Όσιου Ναούμ στην όχθη της λίμνης στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Μετά την ξενάγηση στο μοναστήρι με τον περιποιημένο περιβάλλοντα χώρο επιστρέψαμε το μεσημέρι στην πόλη της Οχρίδας για να επιβιβαστούμε στο πλοίο για μια μικρή κρουαζιέρα στα νερά της λίμνης, και να απολαύσουμε μιαν άλλη διαφορετική  θέα της πόλης και της γύρω περιοχής. Μετά την κρουαζιέρα ακολούθησε ξενάγηση στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης με τα παραδοσιακά σπίτια της και το κάστρο που δεσπόζει πάνω απ’ την πόλη και τη λίμνη.

Κι έτσι μετά και από μια δίωρη ακόμα ανάπαυλα για ξεκούραση ξεκινήσαμε στις πέντε το απόγευμα για την επιστροφή μας στα Τρίκαλα όπου φτάσαμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα γεμάτοι με όμορφα συναισθήματα και εικόνες.

Το ΔΣ του συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην εκδρομή, τους δύο ξεναγούς μας καθώς και το πρακτορείο “Λίπας” για την άψογη συνεργασία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης