Σάββατο 21.09.2024 | Εορτάζουν: Ίωνας, Ιωνάς, Ίων, Ιωνία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Δίκαιες αποζημιώσεις για την πανώλη απαιτούν οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου

ΤΟΠΙΚΑ09.08.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την ώρα που η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα κερδηθεί η μάχη με την πανώλη στην περιοχή μας, οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα ζώα τους δηλώνουν ότι οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, δεν επαρκούν για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Με δηλώσεις του (Ραδιοφωνική Λέσχη) ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Μπαλούκας, ανέφερε ότι τα 150 ευρώ που προβλέπονται ανά ζώο από τον ΕΛΓΑ, ως αποζημίωση για την πανώλη, δεν επαρκεί για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αφού το κόστος είναι άνω των 300 ευρώ για τα λεγόμενα «βελτιωμένα» πρόβατα.

Ο ίδιος, στο επιχείρημα ότι δεν επαρκούν οι πόροι του ΕΛΓΑ για μεγαλύτερη αποζημίωση, ανέφερε πως αυτό δεν θα συνέβαινε αν είχε γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στον Οργανισμό, καθώς όπως, τόνισε, οι εισφορές των κτηνοτρόφων μεταφέρονται για την αποζημίωση καταστροφών στο φυτικό κεφάλαιο.

Τη φωνή των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας για μεγαλύτερες αποζημιώσεις, ενισχύει και το ΓΕΩΤΕΕ

Ειδικότερα, αποζημιώσεις κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο για τα ζώα που θανατώνονται λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων ζητούν οι γεωτεχνικοί

Την ενίσχυση της δημόσιας κτηνιατρικής και την εδραίωση μιας ανεξάρτητης επαγγελματικής σχέσης μεταξύ κτηνοτρόφων και ιδιωτών κτηνιάτρων, ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) με αφορμή την εξάπλωση στη χώρα της πανώλης των αιγοπροβάτων.

«Η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, ο έλεγχος των εμπόρων, η ευρωστία της κτηνοτροφικής παραγωγής και η επισιτιστική βιομηχανία και η ασφάλεια δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στο φιλότιμο των κτηνιάτρων των δημόσιων υπηρεσιών ούτε στον εθελοντισμό των ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνει χωρίς θεσμοθετημένα όρια, μπορεί να γίνεται με αναλώσιμους, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιστήμονες, ούτε με επιδοτούμενους ιδιώτες», επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, το ΥπΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και τα ζώα που θανατώνονται να αποζημιώνονται κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο: «Μόνο έτσι θα προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος».

«Η οικονομική πίεση που θα νοιώσουν οι κτηνοτρόφοι στο επόμενο διάστημα (έλλειψη εισοδήματος, ανεξάρτητη δάνεια κ.λπ.) θα πρέπει να εκτονωθεί από το κράτος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αποζημιώσεων και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων», σημειώνει.

Εκρίζωση της πανώλης αιγοπροβάτων μέχρι το 2030

Το ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει πως όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πως η ΠΜΜ μπορεί να εκριζωθεί διεθνώς μέχρι το 2030. Το εγχείρημα αυτό όμως προϋποθέτει την ενδυνάμωση των Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την έκκριση της ΠΜ, καθώς παράλληλα η ενίσχυσή τους μάχη και άλλων ασθενειών, εξωτικών και μη (π.χ. αφθώδης πυρετός, βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, φυματίωση, αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α.). Γενικά, η εκρίζωση της ΠΜΜ αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί, καταπολεμώντας τη νόσο, καταπολεμάται ταυτόχρονα η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές, διασφαλίζεται η βιομηχανία τροφίμων και η διατροφή υψηλής βιολογικής αξίας και δυναμώνει η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης